Fem fina svenska fuskare del 4

4. Västerås SK, fotboll

Brott: Läggmatcher förekommer inte i Sverige, möjligtvis i Turin och sådana orter men inte i Sverige och svensk lagidrott. I kvalet till nästa högsta serien i fotboll inträffade 1965 något som dock känns snarlikt: Inför sista omgången ledde VSK medan Avesta hade släppt in två mål mer. Avesta, som gjort fler mål gick vidare om målskillnaden var identisk i Division 3 Norra Svealand.

Avesta slog Kumla med 9-0. VSK, som lyckats fördröja avsparken rejält, spelade på resultat och nådde 8-0 mot vanligtvis ganska hyfsade Rynninge.

Straff: Avesta protesterade och Förbundet tog det unika beslutet att VSK indirekt fuskat  och tvingade lagen att spela om matcherna.

Avesta slog Kumla med 8-1 och återigen förlorade Rynninge 8-0. VSK gick upp.

Förmildrande omständigheter: Frågan man ställer sig är inte hur två lag i sista omgången och dåligt motiverade, som Rynninge och Kumla, kunde förlora så stort. Frågan är hur de kunde göra det två gånger i rad? Rimligtvis borde motivationen att inte förlora stort och att inte associeras med uppgjorda matcher vara så pass stor att man var motiverad i omspelsmatcherna. Det var den inte…

Idag: VSK åkte ur Superettan, Avesta klarade sig kvar i Division 3 Södra Norrland, på bättre målskillnad, genom att i sista omgången slå topplaget Heby med 4-2.


About this entry