U 17 och Valmir Berisha oansvarighet

Det är nog nästan 10 år sedan jag satt i ett omklädningsrum i Torup och pratade ungdomsfotboll och ansvar med Roland Larsson. Då ledde han U15 och betonade att landslaget det var ett led i en utveckling av både människa och spelare. Vi pratade mycket om ansvar, den enskilde spelarens ansvar för sin utveckling och för laget.

Jag tänkte på det i går när jag såg Sverige med knapp marginal besegra ett väldigt mycket sämre Honduras. Det var knappast en laginsats men jag imponeras av hur tekniskt mogna många spelare är. Inte minst Sixten Mohlin i målet.Och jo, självklart kul för svensk fotboll med en framgång nu när VM i Brasilien bara är en avlägsen dröm.

Jag tänker på begrepept ”ansvar” i dag då tidningarna  valt att hylla Valmir Berisha. Visst, det var en oerhört bra klack som avgjorde till 2-1. Men egentligen borde Berisha inte ens varit kvar på planen. I början av andra tappar han bollen vid hörnflaggan och honduranen är kanske brysk, kanske säger något. Berisha går efter honom och stämplar motståndaren. Domaren väljer att fria. Fem minuter senare är det en närkamp Berisha förlorar. I nästa moment slänger han ut armbågen för att ge motståndaren en smäll. Domaren väljer gult när det  naturligtvis borde vara rött – speciellt på den här nivån när det är meningen att spelarna fortfarande ska lära sig, förstå vikten av ansvar för laget.

Och då har jag inte ens berört de bra omställningar Sverige får Honduras flyttar upp och som Berisha förstör genom att inte släppa boll eller försöka klacka när en bredsida hade räckt för friläge.

Tidningarna framställer Berisha som en hjälte. Inte ens Simon Bank, i en i övrigt bra och nyanserad krönika, nämner det faktum att Berisha borde varit utvisad två gånger om och Sverige därför utslaget. Om det inte vore för en usel domare, generellt sett, usel.

Vi kan t o m vända på frågan – vilket ansvar har tidningarna när de inte nämner att han borde fått rött? Hade han fått rött hade de stigmatiserat honom och lagt all skuld på Berisha. Nu får han allt spotlight bara för att domarna inte såg eller blundade för efterslängarna. Vad sänder det för signaler? Hur kan andra ungdomsspelare tolka detta annat än som att tidnignarna menar att det är OK att dela ut efterslängar vitt och brett så länge man inte blir utvisad?

Om Roland Larsson ska leva upp till orden från omklädningsrummet så bänkar han Valmir Berisha i semin.


About this entry