Sponsorer och moral

Stark kandidat till flera utmärkelser, inte enbart det till "Årets Sportbok". Den grafiska designen kommer garanterat  att uppmärksammas av Svensk Form. Så nästan fulländad är den. Ekerlids förlag!

Stark kandidat till flera utmärkelser, inte enbart det till ”Årets Sportbok”. Den grafiska designen kommer garanterat att uppmärksammas av Svensk Form. Så nästan fulländad är den. Ekerlids förlag!

En av West Bromwichs sponsorer har hoppat av efter att Anelka gjort en nazi-relaterad hälsning. Jag minns att sportmedia i samband med händelsen försökte tona ned det inträffade och förklarade att det var en rebellisk gest. Efter att ha hört Godmorgon Världen för två veckor sedan, som hade ett reportage om den franske komikern Anelka imiterade, råder det ingen tvekan om att det en antisemitisk gest. Vilket väl förmodligen är det samma som sponsorn nu kommit fram till!

Jag ÄLSKAR den här sponsorns mod och inställning – fast märkligt nog nämner inte DN vem sponsorn är!

Det är självklart att en sponsor ska kunna ställa krav på att spelarna i offentliga sammanhang inte bryter mot lagen och hetsar och hånar en folkgrupp. Och självfallet ska sponsorn markera när spelare och klubb försöker bagatellisera det inträffade – varför ska sponsorerna satsa en massa pengar på något som har motsatt åsikt och uppfattning?

Det kommer naturligtvis även innebära en politisering av sponsorverksamheten men jag välkomnar även det. Det gäller att markera revir och visa vad man står för.  På samma sätt tycker jag att spelare, tränare och ledare skulle kräva att pengarna/ deras lön inte kommer från tveksamma källor, inte är summan av farliga arbeten, barnarbeten, militärindustrins dödliga vapen, droger eller Europas värsta miljöbuse.

Det känns lite falsk när man som Johan Olsson skriver en hel ( och fantastiskt vacker) bok om Jämtlands fantastiska natur och sedan  tjänar pengar på att åka omkring  med så mycket reklam för skogs- och sjödödaren Vattenfall att namnet och loggan verkar tatuerat i hans panna och på hans hals! Det är ju blodspengar Johan, varför skrev du inte om detta i din annars så öppenhjärtliga och utmärkta bok?

Själv försöker jag låta bli att gilla klubbar/idrotter med omoraliska sponsorer eller sponsorer som stödjer moralisk tveksamma idrottare och idrottsklubbar, som t ex Leksands hockeylag. till exempel är  min kärlek till Barça  inte alls lika stor längre efter att de köptes upp av  ”Qatar”. Kärleken lever inte av mål och snygga passnignar allena!


About this entry