Neuer, överarbete och behovet av snabba mittbackar

imageVilken fantastisk match! Jag njöt varenda minut av Tyskland-Algeriet. Experterna i TV var besvikna i halvtid, jag hade ståpäls. De dissade Tyskland och hade aldrig sett dem så dåliga, jag tyckte att det var Algeriets makalösa omställningsspel som skapade dynamiken och sårade Tyskland. Visserligen kanske de löpte mindre i anfallet än vanligt men omställningsspelet var underbart och väl regisserat med långa bollar från ytterbackarna. Precis på samma sätt som Arsenal, och Mertensacker, släppte in fyra mot Liverpool på 20 minuter och… en massa mål i en annan match – Man City borta? Att ha en så långsam mittback och spela så offensivt utan press när man tappar bollen är livsfarligt, speciellt ifall man inte har en Jocke Björklund bredvid Mertensacker.

 

Satt och funderade på ifall lag inte borde omskola sina snabbaste spelare till försvarare när man ligger så högt som Arsenal och FC Barcelona ofta gör. Det är ett sätt att neutralisera det som alltfler lag gör i dag – spelar på snabba omställningar. De VM-lag som satsar på bollinnehav och gått vidare är lätt räknade. Tyskland, Frankrike, Belgien och i viss mån Argentina. Resten skyr bollen för cynismen. Har skrivit en tidningstext om det som jag ska publicera senare, om bollinnehav som en fotbollsromantisk chimär.

 

Så Manuel Neuer räddade Tyskland. Mot Madrid i CL-semifinalen försökte han samma sak men Di Maria och Bale var bättre än Algeriets spelare och Neuer straffades. Men i går var han kung. Samtidigt är det intressant att se hur hans marginaler förändras av antalet aktioner precis som Eneyamas säkerhetsmarginaler förändrades efter hans att allt fler franska bollar dök upp framför honom.

 

Neuer gick ut på några bollar han inte borde gått ut på för att han kände att han måste ta ett stort ansvar. Och för att han trodde att det kanske skulle avskräcka algerierna från att försöka slå så många bollar när han avvärjde alla. Likadant tänkte Eneyama som gick ut på en hörna han gått kunnat stanna kvar på. Och han underlätt att boxa (som svar på Härenstams förnumstiga fråga) eftersom han inte trodde han skulle nå och ha någon kraft att boxa bort bollen med. Men från början var det säkert tänkt att han skulle boxa eller t o m plocka ned bollen. För att lugna medspelarna och för att göra fransmännen osäkra. Vi vill så gärna tro att detta är effekterna av vårt agerande.

 

Eneyama tänkte säkert likadant som Neuer och som jag själv gjort då vi möter lag som slår många långa och effektiva bollar över vår backlinje – ut och rensa oavsett var på planen det är. Speciellt på konstgräs eller vattnade planer då det blir snabb studs är en offensiv målvakt guld värd. Samtidigt är det oerhört lätt att målvakten inser att han är nyckelspelaren och övervärderar sin roll och överdriver antalet bollkontakter. På samma gång himla förståligt – här står vi match efter match och är en blandning av statister och stuntmen och så plötsligt erbjuds vi en frestande huvudrollen som bollens förste älskare…


About this entry