Rena pedalporren

Touren är förbannat svår att motstå, trots att jag föraktar jippot, geschäftet och delvis den doping som är så löjligt utbredd. Samtidigt har jag svårt att totalt distansera mig, speciellt som jag läser Jakobsens bok ( ”Tour de France : historien om världens största cykellopp”) och minns 70- och 80-talets danska maratonsändningar. Hur varmt det var i TV-rummet under takpannorna och hur jag alltid tvingades fästa en filt för fönstren.

Det är en slags gammal hatkärlek som aldrig lämnar mig även om jag de senaste åren inte tittat mer än några minuter. Den systematiserade dopningen kan jag acceptera, det jag mår dåligt av är alla lögnerna, förnekandena och de dåliga bortförklaringarna. Den falska bilden. Det är pedalporr!

 

Alberto Contador till exempel som hade ätit en tjurkött som innehöll alldeles för mycket testostoron enligt sin egen förklaring… ..är ändå med i mitt eget Tourlag: ”Arriva Coppi”, döpt efter att Fausto Coppi 1946, knappt återställd efter tre år i engelskt fångläger och malaria, ryckte i en tunnel i ”Primaveran” (Milano-San Remo) och möttes av en jublande folkmassa som skrev just detta: ARRIVA COPPI”.

 

Det räknas i Italien, och i Världen, som en av de där ögonblicken då sporten formulerade samtidshistorien och då italienarna återfick sin självkänsla och stolthet vid synen av deras landsman som skaffat sig en lucka till de andra cykelryttarna, Italien ledde: ”ARRIVA COPPI”.

 

I år är det 20 år sedan jag senast följde Touren, jag var uppe på Alpe d’Huez och såg en skitig och illaluktande Pantani korsa mållinjen och upplevde skräcken hos alla när man insåg att den stora klungan förmodligen inte skulle kunna hålla sig inom tidsmarginalen och därför bli diskad för resten av loppet. Touren skulle tvingas fortsätta till Paris med bara 30 åkare – det kunde man inte acceptera och ändrade strax efter att de här dödsträtta männen rullat över mållinjen reglerna.

 

Så jag har anmält mitt lag och det finns på holdet.dk. det kostar inget att anmäla och spela men man har begränsade möjligheter att byta åkare och sånt utan att betala pengar. Vilket är den konkreta anledningen till att Rosengårdstattarna inte vinner sin Fotbolls-VM-serie mot ett gäng danska vänner – jag vägrar köpa spelare och har tre spelare som kan ge mig poäng i resten av VM: Fred, Oscar, Di Maria. Hade tre schweizare och hade hoppats på dem: Shaqiri, mittfältarens hattrick, borde ha gett mig vinsten men jag satsade vilt på Lukaku och Elfenbensanfallare och det bar liksom inte hela vägen.

 

Det vore kul ifall vi var flera som tävlade i Touren, odopad och jag är väldigt glad över att jag fick vara med den där regniga dagen i Alperna, precis som jag hoppas få vara med om något historiskt i Berlin den 13:e juli…

 


About this entry