Idrottens Affärsmoral

Idrottens Affärer är en lustig site. Under en journalistisk täckmantel gör man ohämmad reklam för företag samtidigt som man ger plats åt bland annat idrottsakademiker och gamla sportjournalister som med rätta moraliserar över idrottsvärldens brister. Som när Åke Stolt nu skriver om handbolls-VM i Qatar. En bra text f ö.

Några rader längre ned på samma sida återfinns en slarvigt skriven reklamtext för Wolkswagen. Den journalistiska förevändningen är att Charlotte Kalla är sammanbiten i reklamfilmen och behöver även vara det i VM i Falun…

Reklamtexten innehåller intellektuella ”highlights” som formuleringen ”Inspelningen har skett tidigare”

och fortsätter sedan helt skamlöst att göra reklam för WV:

”och medverkande är Charlotte, Anna Haag och Emil Jönsson samt landslagets förbundskapten Rikard Grip som tillsammans ska marknadsföra nya Passat med fyrhjulsdrift, den bil som lanserades strax före årsskiftet och har redan blivit en försäljningsframgång.”

Förutom att det väl är fråga om en ”modell” och inte en ”bil” kan man undra över det journalistiska värdet av att berätta om hur försäljningen går, speciellt som filmen knappast kan ha påverkat försäljningen än, efter knappt ett dygn?

Det saknas inte acceptabla journalistiska vinklar på filmen men de missar naturligtvis Idrottens Affärer, förmodligen för att de inte inbegriper textreklam för Wolksvagen. Som t ex ifall inte sponsoruppdrag och reklamåtaganden splittrar uppladdningen? I fall inte WV försöker åka snålsjuts på Volvos Zlatanfilm? Hur mycket Kalla och de andra får betalt? Hur mycket som Skidförbundet drar in i reklam från WV och framförallt från Vattenfall – en av Europas största miljöbusar?

Den berättigade frågan är ifall Idrottens Affärer gör så här för att ställa sig in hos sponsorer och företag eller ifall man byter den journalistiska etiken mot betald reklamplats?

Läs gärna Idrottens Affärer men läs den kritiskt!

 

 


About this entry