”Vi i Falun” del 3/ SVT

Under de senaste 20-25 åren har sportjournalistiken radikalt förändrats. Det är nästan frågan om en total makeover tack vare nätet och alla nya globala TV-kanaler.

Denna förändring verkar dock inte haft någon större påverkan på SVT:s sportredaktion. Det är ungefär samma ansikten som gör ungefär samma sorts TV. Den enda skillnaden är väl att man nu inte längre bryr sig om de stora tittardragande idrotterna eftersom de sändningsrättigheterna ligger på andra bolag.

Istället får vi massor av små, regionala idrotter, i princip allt det som de konkurrensutsatta bolagen ratat. Det är skidor i alla upptänkliga former, det är inhemsk handboll, svenska fotbollscupen för herrar och damer. När så SVT gör sin nyhetsvärdering är det fortfarande som om det inte fanns europeisk fotboll eller basket. Som om innebandy, kampsport, friidrott e t c inte existerade.

När en statlig TV, en public service-journalistik i sin nyhetsvärdering väljer att exkludera det som tittarna är intresserade av – då liknar det den gamla kommunistiska TV-idén. Det enda som finns är det vi sänder. SVT:s sportredaktionen är i det avseendet västvärldens sista sovjetkanalen.

Varför man gör så här vet jag inte. Man har en rätt att visa korta nyhetsinslag från andra evenemang än de egna. Om det nu är detta man skall göra – om TV-sport som nyhetsförmedling 2015 till hundraprocent enbart är att sammanfatta tävlingar och läsa upp vad resultatet blev i rutan?

När jag ser cirka 15 minuter Sportnytt i lördags handlar cirka 90 procent om de skidtävlingar som SVT redan sänt i många timmar och haft långa uppföljningsprogram om en timme tidigare. Man lyckas t o m få samma kvinnliga fjärdepristagare att säga exakt samma sak i två olika intervjuer – med olika kameravinkel. Sändningen rundas av med målen från cupmatchen Trollhättan-IFK Göteborg, som man sänt tidigare på dagen i sin helhet. Och haft uppföljningsprogram om.

Det enda sportprogram jag sett med behållning i SVT det senaste halvåret har producerats av samhällsredaktionen. Jag är faktiskt förvånad över att den här nyhetsvärderingen och sportredaktionens arbete i stort inte ifrågasatts och debatterats. Eller är det så att ingen bryr sig, trots att det är ”vår kanal, ”våra” pengar?


About this entry