Croneman faller i egen fälla

Har emellanåt klagat på att framförallt studiokommentatorer, men även också den alltid överentusiastiske Glenn Strömberg snackar upp en vanlig, bra match till astronomisk betydelse. Har framförallt funderat på VARFÖR de känner sig tvingade att mot bättre vetande haussa den produkt de kritiskt ska granska. Det är inte enbart Viasat Fotboll utan de senaste året även CMore. SVT och Nannskog (den Nannskog som är så entusiastisk att alla orden inte hinner ut samtidigt utan liksom fastnar i en vilt mumlande mun. Jag tror att de enda som riktigt förstår Nannskog är de som läser på läpparna, från trakterna kring Elineberg i Helsingborg.

I huvudsak handlar det om lojalitet mot arbetsgivaren och en vilja att framstå som positiv i ett gäng med andra positiva, ett grupptryck. Alla männen i kostym vill så gärna vara mest positiv, mest ”på”. Det mest anmärkningsvärda uttrycket för detta är Erik Niva som dissar EPL i Sportbladet men ofta haussar samma liga i Viasat Fotboll.

Samtidigt är det inte ett lätt jobb. Dessutom är det få som inser värdet av sändningens underhållningsvärde ökar i fall inte alla tycker likadant och att någon tycker annorlunda Eller åtminstone har en avvikande mening. Bosse Pettersson verkar ibland försöka ta den här rollen. Det ska han ha cred för. Dessvärre tycker han ofta så tokigt att de är svåra att ta på allvar men han försöker i all fall.

I CMore har aldrig någon en enda avikande mening och om just CMore skriver Dagens Nyheters alltid läsvärde TV-sportkrönikör Johan Croneman. Men istället för att nyanserat och sakligt ta upp fenomenet med att haussa och överdriva produkten gör han exakt samma sak. Han anklagar CMores experter för att ha haussat MFF-AIK. När han ska beskriva det här försöker han få det till att de hävdat att det var den bästa matchen någonsin. Han menar, för att förstärka sina argument, att de snackat upp MFF så att de ”vilken dag som helst spelar hem CL-bucklan”. Han upprepar dessutom detta.

Han skriver ”Det är en rätt hygglig vårsäsongsmatch, ett överskattat och larvigt uppskrivet MFF”.

Det är lite lustigt att istället för att diskutera sakfrågan försöker Croneman vara en bättre expert än experterna. Inte enbart vad gäller matchens kvalité utan att detta MFF är ”larvigt uppskrivit”. Croneman borde vara mer rutinerad än att gå i den fällan men han kan inte låta bli för han tillhör skaran av självutnämnda fotbollsexperter ( jo jag är medveten om att det här är den värsta smädelse en ”fotbollsexpert” kan få).

MFF har som första lag på decennier vunnit allsvenskan två år i rad. De har SAMTIDIGT som första lag i det här milleniet tagit sig till CL:s gruppspel. De har förstärkt laget och det är inte larvigt att påstå att att de är storfavoriter.

Varför tycker då Croneman så här? Jo för att MFF åkte ur cupen och inte besegrade AIK på hemmaplan – Croneman tycker AIK var värda att vinna.

Är det då seriöst att bygga en analys över spelåret på vad som hänt i de allra första matcherna på säsongen?

Croneman försöker sedan vinna läsarpoäng i landsorten, förutom de redan i Solna inkasserade, genom att påstå att det är bland bottenlagen som allsvenskan ”lever , frodas, blir till en möjlighet”. Tillskillnad från MFF-AIK (och Hammarby-Häcken) alltså. Och som om det inte räckte så tar han upp Norrköping som ett av dessa bottenlagen som han tycker är allsvenskans riktiga behållning och fundament. Istället för exempel på ”osexig match” väljer han HBK – IFK istället för t ex Falkenberg-Gefle som väl hade samma fotbollsmässiga kåthetsfaktor som bajs och veneriska sjukdomar.

Croneman är IFK-are och ändå kan han alltså inte ens värdera och analysera Norrköpings säsong på ett seriöst sätt utan tror de blir ett av de ointressanta bottenlagen. Han behöver ju inte dissa IFK, han hade inte behövt överdriva dissandet av MFF för att vi skulle förstå men Croneman, liksom alla andra i media som är oroliga för att tappa läsare och tittare, de tar i lite extra och försöker vara lite mer överdrivna och lite högljuddare än vad de behöver vara.

Misstänker starkt att Croneman ruvar på en hyllningskrönika om Falkenberg och 16-lagsallsvenskan.


About this entry