Vi måste prata om domarna (fast inte så Henrik hör…)

Henrik Larsson har rätt i att Bojan Pandzic inte är tillräckligt bra för allsvenskan. Skrev om det senast den 13 juli ”allsvenskans farligaste domare”   Men effekten av Henriks påstående förtas helt av ur han gör det. Henrik är en så dålig förlorare att han pratar osammanhängande, upprepar sig , verkar befinna sig i ett tillstånd liknande en chock. När du som idrottsledare inte kan uttrycka sina känslor bättre än så här – låter som en föräldra-hater vid sidlinjen, är det offret vi känner sympati med.

 

Henriks brandfackla ( låter bättre än bengal…) ger förhoppningsvis upphov till en debatt om domarstandarden i allsvenskan. Fast troligtvis inte och dessutom är den svår att föra eftersom den lätt blir reducerad till namn, som Bojan och Johan Hamlin.

 

Samtidigt tycker jag vi bör diskutera när domare släpps fram i allsvenskan. Unga, lovande domare måste få förkovra sig i högre serier – finns ingen annan möjlighet men just Bojan har varit med ganska länge och förbättringen är blygsam. Bojan får cirka 10-15 allsvenskan matcher per år för att han varit med länge, inte för att han tillhör de bästa domarna i landet.

 

Johan Hamlin var psykologisk olämplig som ledare av unga män de första åren i allsvenskan. Han var fortfarande underofficeren, på planen. Sådana saker klarar uppenbarligen inte de ansvariga att se och förstå. Jag är också övertygad om att det finns en kategori domare som aldrig kommer till allsvenskan för att de inte är som domarkommittén vill att svenska domare ska vara. Det är med andra ord kommitténs val och meriter vi borde diskutera, istället för just Bojan Pandzic.

 

 


About this entry