De Geas misstag

 

Detalj ur foto. Tack till the Guardian för att jag fått låna den i målvaktspedagogiskt, icke vinstdrivande syfte.

Detalj ur foto. Tack till the Guardian för att jag fått låna den i målvaktspedagogiskt, icke vinstdrivande syfte. Det är f ö en ännu bättre bild, en verkligt utmärkt fotbollsbild i original.

Det är inte vanligt men det inträffar. Jag skulle till och med säga att det är oerhört sällsynt men det visar att även David de Gea är dödlig.

Manchester Uniteds spanske stjärnmålvakt gjorde många räddningar som höll kvar ett ovanligt och överraskande modigt lag i Europa League mot Liverpool, i nästan en halvlek. Men bara nästan. De Gea är en av världens fyra, fem bästa målvakter men visst borde han agerat annorlunda vid målet i första halvleks sista minut.  Jag har sett det tio gånger nu och ännu har inte någon alla fyra, fem experter i TV 9 ifrågasatt de Geas val av blockförsök mot Coutinho.

Hade det varit Andreas Isaksson eller Mikael Lustig, svensk fotbollsmedias båda hackkycklingar och mobbingoffer ”par préférance”, som gjort misstaget hade min TV luktat bränt kött i går kväll. Nu kom inte en stavelse av kritik mot de Gea och hans misstag över experternas läppar.

Så här är det: de Gea har två möjligheter. Antingen försöka rädda ett avslut eller försöka stoppa ett inspel. Vinkel är absolut i hans favör, bara genom att stå rakt upp med benen ihop täcker han hela målet, ungefär som en handbollsmålvakt då avslutet kommer från alldeles nere från hörnet. Det är dock inte en idealisk målvaktsposition på den här nivån, iden här sporten eftersom det finns alternativ, det finns ”japaner” även i fotboll.

Vad de Gea  måste ta med i beräkningen är:

  1. vem motståndaren är, en målkåt forward eller en generös assist- och passningskung? Är de en erfaren räv eller en nervös, ung inhoppare till vänsterback?
  2. var i matchen vi befinner oss, kan utespelarens val påverkas av att det är jämt eller redan avgjort?
  3.  hur är han/hens fötter? Enfotad? Vilken är dennes bästa fot, helt enkelt, vilken fot kommer bollen slås med och kommer det valet göra vinkel bättre eller sämre?
  4. kan de Gea med ledning av svaren på ovanstående frågor utröna vad motståndaren kommer göra, kan han läsa motståndaren och därigenom styra/påverka motståndarens agerande så att han kan rädda?

Ifall de Gea  tror det ska bli ett inspel så håller han sig till stolpen. Han utgår ifrån stolpens utsida med höger axel och täcker den och målet. Sedan går ut för att blockera ett avslut eller troligtvis ett inspel eftersom han tiondelarna tidigare täckt hela målet. Det förutsätter att motståndaren är en rationell lagspelare som dessutom har ett bra passingsalternativ i boxen. Detta gör du ifall motståndaren är en spelare som gärna passar för då förstärker du hans uppfattning om att det enda rätta i det här läget är att passa.

Ifall motståndaren inte har några fria lagkamrater i boxen (du får lite på att dina utespelare skär av eventuella passningar) är det mer troligt att han går på eget avslut. Är det dessutom en teknisk spelare, som ofta vill briljera med sin fina teknik, plus att han gärna går på egna avslut så ska de Gea kanske resonera annorlunda.

Då ska han ta ett eller två steg ut väldigt tidigt för att lura motståndaren ( övertyga motståndaren) om att eget avslut är det enda rätta. När han gjort detta ska han alldeles före tillslaget ta sig tillbaka in mot stolpen. Han ska långt ned och inte sära på benen. Han ska så nära skytten som möjligt och ha minst en arm och hand högt för att ta en lobb eller chip.

Så vilken sorts spelare är Liverpools Coutinho och vad kan han tänkas göra? Vad vet de Gea om honom efter att de delat liga i tre, fyra säsonger? Vad har klubbens analytiker sagt?

Jag tror de flesta inte blev förvånade över att brassen gick på eget avslut – han gör det väldigt ofta. Han är dessutom en av ligans mest tekniska och bollkåta spelare.

De Gea går däremot ut för att skära av ett inspel, går ner likt Neuer med ett ”bandyknä” och täcker därmed ett avslut rakt på honom längs marken. Vad De Gea inte gör är att förändra positionen. Han täcker ett inspel/passning men inte själva målet. Om detta beror på dålig position eller dålig läsning vill jag ha osagt men det är uppenbart att han gör fel. Han agerar som om Coutinho var en av avslutningsångest styrd, vänsterfotad svensk mittförsvarare. Det finns dessutom en antydan till att de Gea vrider överkroppen bort från spelaren/bollen och istället för att bli så stor som möjligt blir så liten som han bara kan bli med sidan vänd till bollen. Jag tror inte för ett ögonblick att De Gea är skotträdd men det finns här en tendens till att se så ut.

Man United åkte inte ur EL på grund av det här målet men hade de Gea räddat och hemmalaget gått in i pausen blott ett mål ifrån en förlängning hade det kanske slutat annorlunda.


About this entry