”Rasismen frodas i svensk herrfotboll!”

Skärmavbild 2016-05-08 kl. 10.12.49Har recenserat en nyutkommen bok i bland annat Borås Tidning om svensk fotboll och rasism av en svensk-amerikansk forskare. Jag kallar honom det nu för jag blir inte riktigt klok på vem han är: Carl-Gustaf Scott skriver, även till mig personligen, på engelska men hävdar likväl att han är svensk akademiker verksam i USA. På denna recension har i alla fall nu Scott svarat (på tämligen dålig svenska) och jag har i all korthet kommenterat hans svar. Detta publiceras inom kort i bland annat BT. Jag är generellt lite kluven till boken och hans forskning. Ämnet är väldigt viktigt, Scott har flera bra poänger men hans metodik och slutsater är ibland svaga och någon gång helt felaktiga. I boken finns dock en lista på afrikanska spelare i svensk fotboll framtill 2010 ( forskningen stoppar tyvärr där). Jag gick vidare ( tack Carl-Gustaf) och upptäckte att en svensk storklubb utmärker sig på ett alldeles speciellt, och inte så överdrivet positivt sätt: Elfsborg!  Varför satsar Elfsborg nästan uteslutande på skandinaver och i princip aldrig på brassar, afrikaner med flera ickenordiska spelare?

 


About this entry