Film, fotboll , øl och Folkepolitiker (plus lite HD-bashing)

Var på invigningen av SHOOT i går – fotbollsfilmsfestivalen i Köpenhamn. I den generöst fria baren, på bion, mötte jag bland annat Guillem Balague som skrivit den auktoriserade Barça-historien och biografier om Messi och Ronaldo. Guillem är för övrigt Espanyolsupporter. Han var där för att introducera filmen om Christiano Ronaldo och saknades på eftersitsen i BK Skjolds klubbhus, inklämt bakom den lilla underbara biografen Park och framför den väldigt  Parken på Østerbro men i huvudläkaren på Østerbrostadion. En plats vad gäller dansk idrottshistoria enbart kan jämföras med Stockholms Stadion, ifall Stadion nu låg mitt i Stockholm och var oerhört levande och inte i första hand dominerades av en biltrafikkorsning. BKS är för övrigt Köpenhamns nästa största klubb räknat på medlemmar, 1800, med massor av pojk- och flicklag plus ett herrlag i motsvarande svensk division 2.

Till vänster det dansåk "Idrottshuset" där organiserad dansk idrott föddes. I mitten biograf Park, till höger BK Skjølds klubblokal och huvudläktare och öhet om den den väldiga Parken.

Till vänster det danska ”Idrottshuset” där organiserad dansk idrott föddes i slutet av 1800-talet. I mitten biograf Park från 1921, till höger BK Skjolds (fött 1915) klubblokal och huvudläktare och till höger ligger den väldiga Parken från 1990-talet, tror jag. I detta dansk idrotts epicentrum såg jag igår film, drack öl samt diskuterade fotboll och politik.

Alltså ett perfekt ställe för fotbollsfestivalinvigning och det blev dessutom många öl där på eftersitsen med bland annat världens ende filmfotbollshistoriker (Tillman från Berlin och dieheart Bayern-supporter)), kulturborgmästaren  i Köpenhamn (som håller på Reds trots att han representerar Danskt Folkeparti) och kulturchefen på Amager ( som representerar Socialistiskt Folkeparti och håller på Fremad). Det är också där ute, på det verkligt röda Amager,  som festivalen har sin stora dag på lördag med 22 filmer och då jag ska introducera tre svenska dokumentärer och förhoppningsvis se en rad andra. Så en heldag på Prismen på Amager, nära en metrostationen Amagerbro, byte från tåget på Kastrup rekommenderas/anbefalles varmt.

Svensken som talar så lustigt svenska (som tyske Tillman beskrev min danska) hade svårt att förklara sitt hjärtas klubbtillhörighet – ja förutom Gröstorps IF då och när jag snackade med Guillem, som dock sade sig vara helt ovetande om Gröstorp. Hur förklara varför jag både är HIF-are och MFF-are är mer komplicerat, speciellt i Köpenhamn , typ jag håller på både FCK och Bröndby – säger man det tror folk man druckit ännu fler öl än jag gjorde men det blev många öl och inte tillräckligt med vatten ( och bara några snittar i magen) så i nuläget är det svårt att formulera sig så bra och ”omdömesfullständigt”som jag alltid tror mig göra annars….

Grymt snygga tröjor!!!

Grymt snygga tröjor!!!

Texterna om vem som ska ha och inte ha Allsvenskans stora pris får alltså vänta – liksom den om HIF men såg en puff från Helsingborgs Dagblads app och HIF-experten, tillika sportchefen Tomas Nilsson som skriver:” Vem ska bli profet i sin stad?” Vilket är en verkligt lustig och lite teatralt överdramatisk tolkning av första jävla kvalmatchen, skulle jag hävda. Dessutom har nog Tomas missat att talesättet syftar på problemet att uppskattas av sin närmiljö, inte tvärtom. Men det är ju kval nu svårsorterade känslor eftersom de aldrig varit här tidigare – i allsvenskt kval. Senast mina känslor gick ”all in” på en kvalmatch till fotbollsallsvenskan var nog… Gais 1998? Eller HIF 1969? Eller aldrig som nu eftersom det förr enbart gällde att byta till en bättre serie och att man därför fick behålla alla spelare, inget mer än så.

Men för att återvända till den prosaiska Nilsson. Mitt omdöme slinter möjligtvis lite men i fall man tofflar in ett mål för HIF i kväll som ger ett bra utgångsläge på söndag: på vilket sätt blir man ”profet” av det? Och ”sin stad” – hur många av spelarna är födda och uppväxta i Helsingborg? Hur många av dem bor där om tio år? Om ett år? Om en vecka? Den spelare jag tror har störst chans att rädda HIF kvar i allsvenskan är Mikael Dahlberg och han flyttar på måndag…   …. Jag hoppas spelarna i kväll inte är lika nervösa och språkligt ofokuserade som HD-sporten verkar vara.

Blir mer i eftermiddag men en kort text om Ronaldofilmen borde jag vara kapabel att klara av. Inte för att jag mår så bra utan för att filmen var just som jag må – väldigt ojämn.

Ps För att ni inte ska missa att fotbollsfilm och öl hör ihop i Köpenhamn så länkar jag till en artikel i Politiken som just av anledning av festivalen listar ställen där man bör dricka öl och kolla på fotboll i Köpenhamn.  ”I anledning af Københavns nye fodboldfilmfestival guider Ibyen til hovedstadens sportsbarer”

 


About this entry