Gerhardssons Sverige kan överraska i VM

Kul att Sverige gick direkt till VM i Frankrike 7 juni till 7 juli nästa år. Blir det Pannini samlarbilder?

 

I andra halvlek spelade Sverige riktigt bra. Släppte inte till ett enda avslut på mål förrän i minut 83:e. En bakåtnick rakt i händerna på Hedvig! det var allt! Däremot hade danskorna, det vill säga Nadia Nadim, flera bara nickchanser men att nicka verkar inte vara hennes grej. Hon är duktig med fötterna men kunde inte ohotad nicka på mål utan satte bollen tre, fyra meter över. Från fem meters avstånd…

 

Sverige spelade solitt defensivt, ställde om bra:  snabba Sofia Jakobsson och starka och snabba Stina Blackstenius är en väldigt bra omställningsspelare.Den danska målvakten gjorde en jättefin fotparad men tyvärr för henne styrde hon bara bollen intill stolpen med tårna. Lite större fötter och det hade blivit 0-0 men Sverige hade ändå varit vidare till VM.

 

Framförallt gillar jag att detta Sverige med Peter Gerhardsson som tränare lärt tjejerna att passa och ta emot bollen – med fötterna så väl som kroppen. Den lavin av felpass som brukar vara legio i damlandslaget syntes inte till – det gladde mig mycket.

 

Men det främsta orsaken till att Sverige var så överlägsna var dock Danmarks impotens. Tyckte de var helt felbalanserade med en enda anfallare i en match på hemmaplan som man måste vinna. Hon hade mot sig fyra duktiga huvudspelare och själv hade hon ingen nickteknik. Ändå matade danskorna in den ena höga bollen efter den andra.

 

Danskorna hade en stor kraftig spelare med bra nickteknik men hon spelade högeryttermittfältare. Varför man inte utnyttjade Nadims fina fötter som offensiv mittfältare är en gåta. Likaså att en av de bästa spelarna var ”Veje” med bra speluppfattning och med giftiga, precisa inlägg – hon var undersysselsatt vänsterback…   Nu tvingades Härder försöka göra allt men Sverige och Rubensson tog bort henne. Danmark hade ingen som helst plan B.

 

Tror det kan gå riktigt bra i VM ifall man lyckas spela så här enkelt och rakt och defensivt även i juni 2019! Hedvig är fortfarande en av världens bästa målvakter utom då hon har bollen vid fötterna. Nilla Fischer är världsklass i huvudspelet och en-mot-en i straffområdet. Sverige är lagom destruktiva, defensiva, erfarna och cyniska försvarsmässigt för att bädda för den dynamiska omställningsduon.

 

 


About this entry