En förnedrande påminnelse om fotbollens perversa omoral

Vissa matcher har inga vinnare: Slovakien-Danmark var definitivt ett sådant möte. Det var en av de märkligaste fotbollsmatcher jag sett av tre skäl. Dels för att Slovakien var fruktansvärt individuellt överlägsna, dels båda lagens önskan om att hålla resultatet nere men framförallt för att vi påmindes om hur perverterad fotboll och nationalism kan vara. Vilka jävla offer vi är, allesammans.

 

De danska tredje- och fjärdedivisionsspelarna förlorade samtliga närkamper och nickdueller. De var så mycket långsammare och stabbigare i rörelserna. Slovakien är inga giganter utan missade VM men här såg vi hur hiskeligt stor skillnaden är mellan proffs och amatörer. Det var endast målvakt Haagh som såg hyfsad ut. Danmark hade ett snyggt anfall efter en halvtimme: kortpassningar, omställningar, klackar och ändå var Slovakien tillbaka när danskarna avslutade. En block gjorde det till en ”plockeboll” för hemmakeepern så till och med där, i konsten att blocka ett skott, var skillnaderna enorma.

 

Det blev bara 3-0 för att ingen var bekänt av ett resultat som stack ut, som åskådliggjorde hur förnedrande stor skillnaden var. 10-0 hade Slovakien lätt kunnat göra i fall de velat men då hade matchen blivit mer ihågkommen och den gemensamma förnedringen större – för även de duktiga professionella spelarna kände sig illa till mods av att behöva spela och spela mot ett så dåligt motstånd. Här aktualiserades dess arbetsvillkor. Egentligen borde de ha vägrat möta Danmark under de här omständigheterna. Då hade de förmodligen blivit avstängda och fått dryga böter men fotboll var det inte i går. De är fotbollsspelare och tvingades uppträda i den här pinsamma fotbollsliknande pantomin för att de varken har makt eller inflytande.

 

För alla spelarna på plan, för domaren som tvingades hålla en nivå för vart lag och för oss åskådare var detta en påminnelse om vem det är som bestämmer i fotboll och att även superrika fotbollsproffs är en slags proletärer, när frågor ställs på sin spets.

 

Fotboll är kamp och jämna matcher. Detta var en av de mest ojämna, omoraliska seniormatcher jag någonsin sett men officiellt ändå en A-landskamp. Att indirekt tvinga alla oss vittnen och närvarande att genomföra den var ett hån mot alla oss som älskar och respekterar fotboll, ett brott och missbruk av vår relation till spelet. Det här var även nationalism i sin mest absurda, omoraliska och perverterade form.

 

Jag förstår de danska spelarna som tog chansen att få uppleva något de garanterat aldrig mer kommer att få göra men John ”Faxe” Jensen – kan han se sig i spegeln i dag? Var hans roll, rent moralfilosofiska, inte den samma som Quisling och andra ”förrädarna” som samarbetade med ockupationsmakten under andra världskriget? Att ”Faxe” tog pengarna och ryggdunkningarna från de äldre männen med DBU-emblemet på kavajbröstet men att han svek fotbollen, vår fotboll?

 

SLOVAKIEN-DANMARK VAR EN FOTBOLLSMATCH VI ALLA FÖRLORADE!


About this entry