Titelkultur: ”Alla ska med”

Titlar är inget som vi svenskar talar så högt om. Kanske för att det är ”RF-fult” att samla på vinster – vi skryter inte om hur duktiga vi är eller hur många poäng vi tjänar utan konstaterar hellre att det andra laget förlorade och att man ska visa medkänsla för de mindre bemedlade. Inte omöjligt att vår latenta avoghet och antipati mot målskyttar stammar därifrån.

I USA är titlar ALLT. Har du ingen ring kvittar det om du varit ligans bäste spelare i decennier. Du får sikta på ”Hall of Fame” istället. En spelares plats i historien mäts i ringar vilket förklarar varför gamla legender ofta spelar nästintill gratis de sista säsongerna i klubbar som är ”contenders”. Som kriterium på storhet kommer spelarens individuella mål/poäng/homeruns/touchdows som stark tvåa. Jag tror man kan tala om en amerikansk titelkultur.

Gårdagens lista är enbart en tanke, inget organiserat letande eller ens absoluta stats även om jag tror siffrorna stämmer. Har funderat på vem eller vilka som kan ta sig in på topp fyra och kollade upp Gunnar Nordahl men han har blott 10: fyra allsvenska guld och en cuptitel. Blott två Serie A-segrar, två Coppa Latina och så ett OS-guld. Det är ju också OK men långt bakom en aktiv legendar som Mikael Lustig.

Ps Kom gärna med egna fynd – vore kul ifall vi kan skapa en topp 5 som stämmer.


About this entry