Champions League trotsar all logik (nästan)

Det har varit en brutal kioskvältare och Brexitbomb. I och med dagens lottning återfår dock Champions League sin logik.Jag trodde de engelska klubbarna skulle lämna Europa vid månadsskiftet, nu är alla kvar och två av dem tar sig till semifinal mot Barça och Juve.

Jag trodde endast på Man City men att alla är vidare berodde inte så mycket på att de var bra som på att deras EU-motståndarna var dåliga. Jag fortsätter med en dåres envishet att hävda att Ole Gunnars Man United är ett mycket mediokert lag med tre världsstjärnor och en hyfsad svensk. Norrmannen blev hyllad även i Paris men med tanke på hans coachning och hur han organiserar försvar och mittfältet måste logiken en dag ta ut sin rätt. Jag kan inte tänka mig att de varken når semifinaler eller blir topp fyra i ligan.

Likadant med Spurs som hade max tur i två raka möten med Dortmund. Liverpool var duktiga defensivt mot ett lamt München.

Just München, och Madrids, fall var närmast historiska. Två klubbar som dominerat CL de senaste sex, sju säsongerna föll nu båda tungt och rättvist. Madrid är en saga i sig. Bakom Zidanes avhopp och återkomst måste en maktkamp med President Perez ligga dold. Kan inte finnas någon annan förklaring. Zidane vann första ronden, nu måste han bygga nytt. Framförallt behöver han ett helt nytt mittfält och en riktigt boxspelare.

München har ungefär samma problem – en ålderstigen, övertung gammal centerforward som inte längre kan göra mål. Ett innermittfält utan ledare och ett spel utan annan synbar taktik än att snabbast möjligt komma till avslut. Jag tror också att de båda organisationerna är i behov av nytt blod och nya idéer. Båda klubbarna har styrts av samma gubbar sedan Millenieskiftet, tiden har lämnat dem bakom sig, de har desperat hållit fast vid gamla strukturer, överåriga ikoner och sparkat tränare i hopp om att förnya när det är under deras egna rumpor det brinner.

Därför tror jag, åtminstone vad gäller München att fallet fortsätter. Zidane kommer bygga helt nytt vilket innebär att de först säsongen 2020-21 är tillbaka på toppen. Klarar han det redan inom ett år måste Zidane vara världens bäste tränare, bredvid Pep Guardiola.

Eftersom lottningar i UEFA och FIFA:s regi alltid är ”logiska” blir det ungefär så här:
Barça- Ajax/Porto
Juve-Spurs
Man City-Ajax/Porto
Liverpool-Man United


About this entry