Europafotboll i ”biblar” och bilder

Det är CL-kvalkväll i Europa. Alltid under augustimåne och alltid några spännande matcher på TV med halvkända klubbar men inte i kväll. Till skillnad ifrån månen är långsiktighet och kontinuitet inte utmärkande för fotbollskanalerna, oavsett skärm eller skära. Ändå är det den tiden på året då allting fortfarande är möjligt, månen inger längtan: returmöten, cuper, kval, slutspel finaler och massor av ligamatcher framstår ännu oskuldsfullt fyllda av drömmar och skimrande pokalförhoppningar.

Strive hette en kanal som plötsligt för ett år sedan visade både La Liga och Serie A. Det var billigt och matcherna låg dessutom kvar i flera veckor. De hade dock en dålig server så när jag inte kunde logga in första gången trodde jag det berodde på ett fel av mig och råkade då i desperation köpa en ny prenumeration. Trots många mail lyckades jag aldrig häva köpet utan betalade både en löpande månadsprenumeration, och en årsprenumeration tills deras kundtjänst efter nio månader av mitt tjat äntligen föll till föga och avslutade mitt ena abonnemang.

Nu är plötsligt ligorna på CMore. Sedan en vecka tillbaka. Det står på Strive att återstående årsabonnemang ska återbetalas. HA!

Viasat visar franska ligan utan kommentatorer. Det är TV-sport som förnedrings-tv. Jag förstår att ni inte kan ha svenska kommentatorer till alla matcher men ha då någon annan, oavsett språk. Med tanke på kvalitén i några av de svenska kommentatorshalsarna så föredrar jag ibland kommentatorer på ett språk jag inte förstår för kommentatorer behövs.

Förra veckan visade Viasat flera matcher i CL – de visar inga returmöten i kväll över huvud taget. Märkligt och utan någon förklaring. Så jag sitter och tittar på en grafikskärm från UEFA för att se hur det går för FCK, Celtic och i viss mån Rosenborg. Celtic klantar sig igen. FCK kan trots stor överlägsenhet inte göra mål och det blir ett strafftradegi över 22 akter. Där konstaterar jag mellan de blinkande uppdateringarna att Rosenborg får möta Dynamo Zagreb och Krasnador med Marcus Berg leder 3-0 borta i halvtid och lär slå ut Porto – som dock har 13-5 i avslut. I halvtid alltså – sug på den statistiken!

Porto är faktiskt rankade tia i Europa, före Liverpool, Chelsea och Borussia Dortmund men Pool är Europas bästa lag sett till enbart de två senaste säsongerna. Scrollar man ett tag finner man MFF, placeringen före Milan. Det är fint, för ett kvarts sekel sedan var AC Milan etta på den här rankingen som man endast fann ifall man köpte Kickers tyska Bundesligabibel.

Nu är det den tiden på året då de båda kvällstidningarna brukade ge ut tjocka bilagor/biblar om Europas fem, sex bästa ligor. Med stor övervikt på den engelska. Inte längre. För en vecka sedan kom båda med enbart engelska ”ligabiblar”. Det överraskar mig eftersom TV4, CMore och Expressen alltid puffar för varandras grejor (eller var det förra säsongen?). Jag förmodar att magasinen sålde alltför dåligt och nu försöker tidningarna koncentrera sig på de som enbart är intresserade av England. Jag tror det är ett grovt feltänk – jag tror de som är intresserade av allmäneuropeisk toppfotboll är mer läsande än de som begränsar sitt intresse till England. Trots allt köpte jag båda men blev varken glad eller besviken. Det är som vanligt, ojämnt och utan den där underbara nördigheten som kännetecknar till exempel Offside. Habilt, ofta inte mer än så. Ibland lyser okunnigheten igenom men vilken Bibelförfattare kan vara expert på allt? Det stora problemet är dock att de flesta stora spelarövergångarna genomfördes sista veckan och är alltså inte med i Sportbladet och Expressens bilagor. Biblarnas brist på uppdatering gör dem ganska värdelösa och föråldrade redan på utgivningsdagen. Tiden, inte ens Gud råder över tid och kontinuitet längre. Så är det bara, Sub Luna….

PS Sub Luna/Under månen av Erik Axel Karlfeldt var en av Sveriges mest kända och populära dikter på 1900-talet.

PSS AC Milan var en av världens bästa fotbollsklubbar i slutet av 1900-talet. I mitten av seklet spelade där många svenskar.

IMG_0864 PSS Två timmar efter att jag publicerat fanns ”Ligabibeln Europa” i min tidningshandlares ställ. Dessvärre anses inte Ligue 1 längre värd uppmärksamhet men jag ska inte gnälla – det var snabbt reagerat av Sportbladet.

 


About this entry