Sågningen av Zlatan

Så lyckades de till slut – de anonyma vandaler som såg det som sin uppgift att håna och hata Zlatan. Det utvecklades sig långsamt till en malmöitisk variant på Gävlebocken men så föll statyn i början av år 2020, avsågad längs fotknölarna. Det finns säkert de malmöiter som jublar eller gläds över hämnden på konstverket.

I morgon eftermiddag återuppstår Zlatan och gör debut för Milan. Sådan recycling brukar fundera dåligt i fotboll. Han är säkert lite ringrostig och utan tempo i kroppen. Inte lika orörlig som en staty men han tar säker chansen om tillfälle ges och faller inom Sampdorias straffområde. Jag, och säkert många andra fotbollsälskande svenskar, kommer hålla tummarna för att Zlatan gör mål, eller spelar fram till ett eller gör något annat vi kan känna stolthet för. Jag har svårt att förlika mig med att det är slut, eller nästan slut. Att sagan är över. En vacker vårsäsong till hade känts bra.

Jag tror de flesta malmöbor fortfarande hoppas det går bra för Zlatan. Oavsett det där med att vara kvartsägare i Hammarby och dissa Malmö stad. Zlatan är sådan, ombytlig, inte helt lojal mot de han inte tycker sig behöva vara lojal mot, just för tillfället.

På sätt och vis är det alltså rätt naturligt att några vandaler tror att sågningen av Zlatan är en lojalitetsyttring till MFF. Det är mycket som verkar förvirrande och motsägelsefullt denna himmelsblåa höst och milda vinter. Som det relativa fiaskot i allsvenskan och den omöjliga comebacken i Europa efter fyra skitmatcher och två avslutande, lite tursamma men fantastiska segrar.

En framgångsrik tränare som fick sparken.
En ny tränare utan framgångar som troligtvis är betydligt sämre än den sparkade.
Ett nytt damlag som värvat ihop en trupp genom att brandskatta motståndarna.
Markus Rosenbergs episka farväl. Plus då traumat med Zlatan och vandalernas hämnd.

De, som förmodligen själva kallar sig MFF-supportrar, gick så långt att de hävdade att allt Zlatan gjort på planen inte längre hade något värde. Vice ordföranden i MFF Support sa så till Sydsvenskan. Sånt hör man annars enbart hjärndöda religiösa ledare säga, eller kommunisterna i gamla östeuropa, och i Nazi-Tyskland. Du tycker fel, du tror fel – alltså har du aldrig existerat! Jag unnar Zlatan alla tänkbara framgångar, om inte annat just för att det retar och skaver i hjärnan hos den vice ordföranden och hans medlemmar.

I många år har jag haft svårt för att gå på Olympias ståplats. Att vara fotbollssupporter ska göra ont i bland, det ska pendla mellan passion och melankol men på Olympia, mitt Olympia, kändes det obehagligt med allt hat och våld. Jag har de senaste säsongerna även haft svårt att gå på Stadion, eller det som numera låter som ”Elände Arena”. Glädjen och lusten är borta. Efter över 50 år som trogen, drömmande, lidande och hes fotbollssupporter. Däribland träningsmatchen mot Västra Frölunda inför premiären i Superettan då Zlatan gjorde ett magiskt lobbmål från 25 meter på gamla Stadion. Sista besöket var på bortaläktaren, det är nog så jag borde karakterisera mitt supporterkall, som evig bortasupporter.

Hmmm – det är mycket som är annorlunda år 2020, utom möjligtvis Zlatans målfarlighet!


About this entry