Lyon, Ajax, AIK, Blåvitt, Helsingborg och alla de andra europeiska bottenlagen 

Förra söndagen var det jumbofinal i franska ligan. Clermont Foot tog på bortaplan årets första trea på en arena med plats för 60 000 åskådare. Det forma storlaget Lyon ligger nu sist. På väg till match i Marseille attackerades i går deras spelarbuss med stenar. Nye tränaren skadades, matchen inställdes. Alldeles nyligen var det ett storlag, de sålde spelare för 1,5 miljarder i somras men de köpte också bland annat förre MFF-aren Armin Sarr för 170 miljoner. Varpå de upptäckte att han inte var tillräckligt bra och lånade ut honom till Wolfsburg för 10 miljoner, den här säsongen. 

Ajax slog i går sitt veckogamla klubbrekord genom att förlora femte raka matchen,  5-2 borta mot PSV. Med tredjemålvakt som dock inte ska lastas för målen. Det märkliga var att Ajax missade fyra frilägen varav två var öppna mål första fyra minuterna. Ajax ledde i halvtid, PSV gjorde tre mål på elva minuter och det borde blivit typ 7-5 eller 8-6- till PSV. Det sägs att Ajax förlorat sitt DNA – att de förra spelarna som per automatik blivit ledare inte längre blir det. Menar de förre detta spelarna. Det kan lika väl vara tvärtom – att klubben blivit så familjär att det snarare handlat om inavel och att årets säsong är den yttersta konsekvens av att man inte rekryterat ledare från andra håll och fått in ny luft och påverkat DNA:et under många decennier.

Detta är också en säsong där de båda Romklubbarna ligger längre ned i tabellen än de gjort de senaste 25-30 åren. Förra säsongen hamnande Chelsea på nedre halvan, en av världens rikaste klubbar. Så bilden är inte entydig, problemen ofta komplexa men det finns ett genomgående mönster – att de som äger klubbarna missköter dem. Inte i första hand genom att värva fel spelare och dåliga tränare utan för att ägare, styrelser och mellanchefer inte motsvarat kraven under flera säsonger. Vilket till slut leder till att man värvar fel tränare som värvar fel spelare som leder till att publiken busvisslar och ger uttryck för den märkliga form av självhat som utrycker sig i förakt för de som bär samma tröja som de själva.        

Malmö FF säsongen 2022 är ett utmärkt exempel på det som nu drabbat Ajax och Lyon. Eller än mer exakt, MFF gjorde en Chelsea. Rosenborg, Skandinaviens framgångsrikaste CL-lag genom tiderna och norska mästare 13 säsonger i rad vann i går mot Våleregna och tog sig tillfälligt bort från den kvalplats där just Oslos förra storklubb Våleregna nu våndas.

Det är intressant att de som alldeles nyligen var storlag lite överallt i Europa och för kort tid sedan räknades som de allra rikaste klubbarna nu har enorma problem, speciellt på planen. Men de dåliga resultaten beror alltid på att man rekryterat fel ledare, eller ägare och att misskötseln pågått en längre tid. Jag kan till och med räkna in Helsingborgs IF här som spelade CL-kval för tio år sedan varefter de rekryterade fel tränare och sedan fel sportchefer och sedan fel klubbdirektörer och nu håller de på att åka ur en serie för andra säsongen i rad. Vilket händer då och då men inte med klubbar som ligger femma i allsvenska maratontabellen.  

Före HIF i den tabellen ligger AIK och Blåvitt. De har misskötts i ungefär tio år. Båda klubbarna riskerar att kvala sig kvar i allsvenskan och hade inte serien varit så groteskt överdimensionerad hade de förmodligen spelat i Superettan nästa säsong – så långt har förfallet gått. Gradvis har problemen uppmärksammats i media men medlemmarna, de som bestämmer, har inget gjort utan bara velat ha mer av det samma. Fast med nya spelare och nya tränare istället för att ifrågasätta de som väljer och anställer spelarna och tränarna. 

Det är ett av de stora problem i svensk fotboll – att de som bestämmer inte vill inse sitt ansvar och sin makt utan överlåter den villigt till de som lovar flest vinster nästa säsong. Detta är dessa män, vanligtvis män, som styr svensk klubbfotboll och det är AIK och IFK Göteborgs medlemmarnas fel att de riskerar åka ur allsvenskan. När supportrarna skriker och svär för att deras mediokre skyttekung missar ännu en målchans så är det egentligen dem själva de gisslar och föraktar. 

Ytterst ansvariga är det naiva och handlingsförlamade förbund som sett till att situationen förvärrats och nu eskalerar. Inte enbart ekonomiskt och spelmässigt utan även moraliskt. Jag tänker på hur storklubbarna i Sverige curlar med de supportrar som förstör matcherna och verkar hata andra mer än de älskar sig själva och sitt lag.   


About this entry