Gav Klitte bort guldet? 

Malmö FF:s fotbollsromantiska medlemmar har tvingat klubben att arbeta mot VAR. Hade VAR funnits i måndags (likt i samtliga av de 30 andra större ligorna i Europa) hade Elfsborgs Ibrahim fått rött direkt och IFK Göteborg troligtvis vunnit matchen. MFF hade haft avgörandet i egna fötter. Men vinner Elfsborg i helgen och MFF tappar poäng mot regerande mästarna på bortaplan kommer Malmö tvingas hylla de gulsvarta i sista omgången istället för att fira det egna guldet. 

Fredrik Klitte hävdade först att han var skymd. Vilket han inte var. Han frågade sedan sin assisterande med än bättre vinkel och närhet. Denne bekräftade Klittes fantasi om att det var Blåvitts unge islänning, han som glidtacklade bort bollen i god tid innan Ibrahim slängde sig in med rakt ben och lyft sula mot Kolbeins knä., som skulle straffas. Det var absolut en tackling som kunnat förvandla 20-åringen till livslång fotbollsinvalid. Nu fick han gult och MFF förlorade momentum samtidigt som domarkallet förlorade ett par nya, unga kandidater.  

Kanske det sämsta beslut jag någonsin sett i svensk elitfotboll. Samtidigt kan man inte kritisera domaren och vara emot VAR, det är en motsägelse i sig själv. Avsaknaden av VAR gör att domarens jobb blir allt svårare och än mer otacksamt. Vilket i sin tur innebär att rekryteringen av nya, bättre domare än Klitte, inte förbättras utan försämras. För vem vill ha Klittes roll – speciellt i fall han avgjorde allsvenskan 2023? 

MFF har flera gånger missat guldet på domartabbar. För några år sedan vann Djurgården på en sådan. Den värsta är naturligtvis 1965 och Landskronadomaren Mårtensson som flyttade in en tveksamfrispark till straffpunkten. Inte ens Djurgårdarna själva tyckte det var straff. Jag som menar att Allsvenskan måste ha VAR för att överleva kan tycka att det inte är mer än rätt ifall VAR-hatarna förlorar allsvenskan på avsaknaden av VAR. Då har de himmelsblå fotbollsromantikerna ju bara sig själv att skylla på.  DET är rättvist!


About this entry