Man kan inte både ha kakan och äta den!

Supportrar till bland annat IFK Norrköping, AIK Häcken klagar på felaktiga straffar för hands. Ifall de verkligen menar det – varför har de röstat mot VAR? Hur man gnälla/klaga/skrika/hata enskilda domslut och domarna men samtidigt vara emot VAR-granskning av dåliga domslut? Det förefaller enbart barnsligt? Berätta gärna för mig för jag förstår faktiskt inte. 

MFF:s mål i Parken var offside. Det behövs ingen tolkning. Samma sak på Tele 2 Arena i går måndag. Handen, armbågen, ja hela armen var intill kroppen. Ska aldrig bli straff men en vanligtvis mycket korrekt ICA-handlare från Asmundstorp var säker på att det var hands och Mohammad Al-Hakim köpte det. 

Svårare med det på Sotte på Tele2. Handen, underarmen, är inte intill men framför bröstet. Handen påverkar alltså inte bollens bana till motståndarnas fördel. Och, hade det varit 25 000 AIK på läktaren hade domaren aldrig, aldrig blåst straff av precis samma orsak som att domartrion två dagar senare på samma arena ger efter för publiktrycket på tilläggstid. 

Jag hoppas AIK-supportrarna som bojkottade sitt eget lag för att straffa BP för att de ännu inte tagit ställning för eller emot VAR förstår konsekvenserna av deras omvända läktarterror. Det drabbade AIK mer och hårdare än BP:s ekonomi. Jag önskar att AIK har två viktiga poäng alltför lite när säsongen är över.   

Kurtulus vände sidan till och blockade ett skott från Nanasi (i minut 31) till hörna med armen. Ja, armen var intill kroppen man Kurtulus vände sidan till för att han var rädd att det hårda avslutet skulle träffa i mage eller bröst. Med andra ord en fullkomligt medveten hands som domare Ladeback valde att döma hörna för.  Det är även Kurtulus som ligger fem offsidemeter fel och tio meter från Thelin två minuter senare när det blir 1-0. 

En upprörd Alexander Axén kräver tydligare regler. Säg så här – det kommer inte bli bättre! Axén borde kräva den enda möjliga förbättringen och tycker nog så egentligen men då vet man aldrig vad AIK-supportrarna ställer till med. Kanske tvingar de Discovery att avskeda alla som är för VAR offentligt? 

Axén är så upprörd att han glömmer att fotboll är det omöjligas konst och just i detta ligger huvuddelen i sportens rurala charm. Fotboll medger aldrig 100 % rättvisa – varken när det gäller domslut eller slutresultat. Varje enskild bollberöring är en chansning så länge vi inte spelar med fyrkantiga bollar. Det finns bara två alternativ till dagens olika tolkningar av hands. Och det handlar inte om vad domarna ser utan deras mentala hälsa. Så ska vi ha inga hands alls, eller tillåts fotboll spelas med hela kroppen? Vad väljer du Alexander Axén? 

Ps Den enda straffen ingen har protesterat emot var Kalleys på Strandvallen. Han liksom glidtacklade och väntade sedan in motståndarens ben så han kunde sparka på dem istället för bollen. Ganska oförklarligt, faktiskt, men en 100 procentig straff.


About this entry