HIF ser inte längre ut som Halalid

Det har varit några jobbiga säsonger. Liksom det ofta varit i HIF. Man ser mer på namn och stjärnstatus än funktionalitet och lagkänsla. Var så i min HIF-barndom, varit så i drygt tio år nu. På sätt och vis har det handlat mer om lag än klubb. En av de få saker som var bra var Olof Mellberg som tränare. Han hade otur med skador och en otillräcklig trupp och sedan dess har det varit ”total Halalid”. 

Med den nye,  före detta mittbacken som tränare och en klok, riktig sportchef som kan fotboll känns det genast mycket bättre. HIF rev kulisserna och började lägga en ny grund. Inga stora namn, mer kontinuitet och ett spelsätt som handlar mer om att springa och hålla högt tempo än tjusigt, publikfriande bollinnehav. 

De tre matcherna i årets Superettan visar att här finns ett lag som kan bli topp 5. Speciellt om Silverholt fortsätter göra mål. Målvakt Joelsson (26 år) och mittback Rogne (33) är HIF helt beroende av men jag ser också ett par spännande unga spelare födda -04. Spelare som kanske inte vill spela ytterligare en säsong i näst högsta serien. Så mycket talang har högerback Örn, balansspelare Kjellnäs och kanske även vänsterback Westerlund. Den sistnämnde har lika mycket talang men har utvecklats lite långsammare. Även i övrigt är laget ungt och utvecklingsbart. Förutom mittback Nilsson 26 och jämnårige Loeper var ingen i startelvan mot Utkiken över 23 år. Som HIF-are är man definitivt inte van vid ett ungt lag utan man har alltid satsat på gamla. Etablerade nyförvärv. Det är också därför det finns massor av gamla rödblå akademispelare i allsvenskan. 

Brage var bra, liksom mot Norrköping i cupen. De lär gå upp i allsvenskan. Sedan tror jag det är öppet. Öster har varit nära flera år nu. Degerfors kanske? Det är nästa HIF-match. Utkiken spelar med samma frenesi som förra året men är individuellt lite sämre och HIF borde vunnit efter sin starka forcering sista 20 då göteborgarna tröttnat på att springa. Mer avslutsträning och det kan räcka långt. Men HIF är inte klara för allsvenskan än. Samtidigt som att ifall de inte går upp måste de troligtvis börja om. Det avgörande tror jag är publiken och kulturen. Gör HIF ett bra år, det kommer mycket publik och det är positivt kring klubben så kanske talangerna stannar eftersom 2025 är året man återvänder till allsvenskan – eller åter åker ur den. Den där berg- och dalbanan (upp och ned för stans brantaste backe tillika min uppväxtgata Halalid) vill vi gärna undvika igen.   

PS På Svenska Fans hittar jag Anthony Thörn. Han kan både skriva och förstår sig på fotboll. Härligt att få läsa fotboll och njuta av språket, och analyserna. Min enda invändning mot hans referat av matchen mot Utkiken är att han marginaliserar deras mål och kallar det ”en markeringsmiss på ett chansinlägg”. Det var allt annat. Utkiken spelar just så i anfallet. Överbelastar en kant och så över med bollen på andra kanten där motståndarna är minst en man kort och så direkt in med bollen framför mål där lagkamrater löpt i djupled samtidigt som motståndarnas försvarare är både färre och förvirrade. Jag tror nästan alla Utkikens chanser kom till så.


About this entry