Skrämmande bra! 

I torsdags fick den ende verklige utmanaren stryk, på bortaplan. I går, med 15 minuter kvar och 5-0 mot tillfälliga serietvåan bytte Malmö FF in sin bäste och viktigaste spelare. I alla fall var Anders Christansen det före hjärtproblemen för elva månader sedan. Bara att se honom på planen gör en glad. Den hyllning dansken fick av lagkamrater och publik gör att jag återvinner en del av sin tro på fotbollen. Tänk om den kärlek han mötte även kunde prägla fotbollen i stort istället för hat, våld, förakt och ekonomiska oegentligheter. 

Segern kunde varit större, om MFF velat. Skillnaden i det offensiva spelet mellan matcherna mot AIK och Djurgården var dels två anfallare istället för en, dels Peñas fotbollskonst. Defensivt växer äntligen Berg Johansen in i rollen och MFF släppte i princip inte till en enda målchans (förutom Dahlins frilägesräddning sent mot AIK) för andra matchen i rad – trots att 19-årige Elison Maccoli debuterade från start i går. Han spelade med ett härligt självförtroende och tillförde faktiskt laget något nytt – en snabb mittback. Det är en av de få saker MFF saknat och det öppnar vägen för att våga spela med en trebackslinje när Maccoli förbättrat det moderna mittbacksspelet med händer och armar.  

Eller att den fd anfallaren tar Cornelius plats om denne försvinner till sommaren. Samtidigt har MFF investerat drygt 100 miljoner för att nå CL och tjäna två, tre gånger den summan. I det sammanhanget är det dålig matematik att sälja sin mittback för strax under 100 miljoner. Det avgörande är troligtvis en kontraktstolkning. Det är en bättre affär för både MFF och Cornelius och spela CL och sedan sälja för det dubbla i januari. 

Just nu känns det som om man springer hem allsvenskan. Till skillnad ifrån förra årets svit så spelar man riktigt bra och effektiv fotboll – det gjorde man inte förra våren. Då stirrade många sig blinda på resultatet också blev man malda till blandfärs i Borås. Det är prestationen som gäller, trots fem raka och 18-1 i målskillnad. Samtidigt är cupfinalens utgång på onsdag ytterst viktig, framförallt mentalt. Och då är det enbart resultatet som gäller. 


About this entry