Favorit i repris: ”Adductor Magnus bakom Seads genialitet”

Har sett Sead Haksabanovic i cirka 150 matcher. I HBK, rätt många i Celtic men framförallt nästan alla närmare 80 i IFK Norrköping. Blir därför glad att MFF gjort ett så klokt köp. I flera säsonger en av allsvenskans allra bästa spelare som aldrig lyckats utomlands (eller i Djurgården). Tänk Stefan Vecchia, fast dubbelt så bra. Sead har en enorm potential och är blott 25 år. Har skrivit många texter om honom (kolla arkivet) men den här är bland de mest spännande. Skriven som en del i ett långt matchreferat som tar fasta på det exceptionella, närmast unika, med Sead Haksabanovic! Skriven nästan på dagen för fyra år sedan: 7:e juli 2020!

”Det enskilt, mest imponerande under 97 minuter IFK Norrköping-IFK Göteborg var en, två tiondels sekund av Magnus.

Nej inte den självgode skåningen och fotbollsbetraktaren Sjöholm (för närvarande inblåst på norra Jyllands spets) utan adductor Magnus, muskeln som får låren att dra sig samman – muskeln bakom varje bredsida.

Sead Haksabanovic har två men den i vänsterbenet är arbetsbefriad åskådare. I fall man jämför med högerbenets som spelar huvudrollen den tiondel då Seads genialitet och gnistrande stjärnlika framtid uppenbaras. Han har väldigt bra fötter, en spelförståelse som får en att le. Hans låga tyngdpunkt, balans, explosivitet e t c är en fröjd att följa men det är adductor Magnus som är skillnaden vinterlandslag och verklig internationell status. Vad än Hunt betalde så var det en löjligt bra affär.

Sead är ung men såg ut som en senior bland juniorer vid 3-1-målet. Man kan njuta av hur han tog sig in i straffområdet och den underbara frispelningen i sig, hur han utmanar sin back, driver bollen med några ytterst lätta tillslag med högertårna och sedan i steget slår en så pass hård bredsida med perfekt riktning. Det extraordinära är inte förmågan att  läsa motståndarna, se medspelaren bland alla motståndare, få försvararna att börja backa och hamna på hälarna med riktning bakåt och inte kunna blocka eller sedan slå en passning i steget. Det som gör Seads framtid så ”solglasögonsljus” är att han kan slå en hård, snabb bredsida utan att behöva pendla, utan att först behöva vinkla upp överkroppen och lägga tyngdpunkten långt ut på vänster fot. Istället utnyttjar han rörelsen framåt och överför den energin till den långsmala muskeln på högerbenets insida som inte behöver pendla bakåt utan tack vare rörelsen och balansen endast rör sig framåt. I steget.

Naturligtvis är fler muskler inblandade, fler sinnen och en massa hjärnceller som får honom att läsa, förstå och utnyttja situationen långt innan de fyra göteborgsförsvararna ens kunnat ana vad som håller på att hända. Men utan en stark, snabb adductor Magnus hade passningen inte blivit så perfekt.”


About this entry