NBA väljer franskt, Frankrike väljer höger-nationalistiskt

Första valomgången är nu på söndag. Men medan Frankrike väntas rösta för främlingsfientliga och invandrarkritiska partier tog NBA i natt chansen att välja  franska tonåringar med invandrarbakgrund.  I år blev 19-årige Zaccaharie Risacher draftad etta av Atlanta Hawks. 19-årige fransmannen Alex Sarr draftades tvåa av Wizards och Hornets tog blott 18-årige Tidjane Salaun som sexa. Förra året draftades världens mest lovande basketspelare Victor Wembanyama, född 2004, som etta. 

Tidigare har bara tre icke-amerikaner ansetts vara mest lovande, Ben Simmons från Australien 2016, italienaren Andrea Bargnani 2006 och kinesen Yao Ming 2002. Med tanke på att dagens NBA domineras av spelare som greken Giannis, slovenen Luka och serben Nikola är det inte märkligt att NBA satsar europeiskt men tre fransmän av de sex första – det är sensationellt. 

Det kan inte enbart bero på Wembanyamas framgångar. Eller att NBA nu erkänt att collegebasket inte alltid är den bästa skolan. Både draftettorna i år och i fjol spelade flera säsonger i högsta franska ligan och i Europa. Sarr har liksom malmöiten Bobi Klintman lirat i Australien den här säsongen. Luka lirade i Real Madrids A-lag i tre säsonger innan han draftades som 18-åring  – av samma klubb som nu tog Rischaner. Men Luka var blott trea – och tradeades samma natt till Mavs mot en annan guard, Trae Young. 

Med andra ord – unga basketspelare utvecklas bäst när de får träna och spela mot seniorer. Inte mot killar i deras egen ålder.   

Kanske kan franska valet påverkas av en så stor sportslig framgång. Du ska var 18 år för att rösta och kanske kan många unga fransmän som annars ser det meningslöst att rösta nu faktiskt se att inte enbart Mbappé kan bli bäst i världen. Frankrike kan nånting, redan idag.  


About this entry