Hur bra är MFF?

I går, mot ett lågt, kompakt Gefle såg det bitvis väldigt bra ut. Snabba passningar och instick och en alldeles lysande Jiloan Hamad som dock inte blev vald till bästa MFF. MFF av igår är väldigt underhållande men hur bra och effektiva är de?

Jag gillade skottvilligheten men ogillade att varken Magnus Eriksson eller Rantie går på returer – det är konstigt för forwards. Ranties ovilja att släppa bollen är ett annat stort minus. Nu gjorde Hamad och Albornoz mål på långskott men jag hade gärna sett en mittfältare som också hade forwardsinstinkt. Men en mot en och i öppet spel är duon bäst i landet. Åtminstone så länge Mohammed Bangura inte visar sin klass.

Mittfältet såg bra ut igår även om de inte alltid hittade sina positioner och stod tillsammans och väntade på bollen. Eller sprang fram med bollen till medspelaren. Forsberg blir bättre. Stundtals är han bra med bollen och släpper i tid. Thern är framtiden i större utsträckning än Erik Friberg.

Erik Johansson är som Forsberg – det har tagit tid att komma in. Alla ingripanden är inte hundra. Det enda stora problemet i backlinjen är att ytterbackarna är dåliga försvarare och att Albornoz uppenbarligen inte kan markera. Jag tror att minst 2 av 3 mål MFF släppt in i år har kommit efter hans markeringsmissar.

Dahlin gjorde en högklassig tippning till hörna på en utsökt gelfefrispark precis efter en timme. Ännu bättre var dock Hugossons räddning på Erik Johansssons närskott – världsklass på den räddningen!

En annan slutsats från matchen: för att vara ett så försvarsbetonat lag är Gefle väldigt dåliga på att blockera skott. De är där men gör fel. AIK, förmodligen bäst i landet, hade inte släppt fram mer än hälften av alla långskotten i går.

Så hur bra är MFF? Med tanke på att de saknar sina två absolut mest lovande spelare i Helander och Pekalski tycker jag det ser väldig bra ut. Framförallt eftersom potentialen är så mycket högre på de flesta fötter. Speciellt på anfallsduon. Och det faktum att Rikard Norling vågar ge så många unga spelare chansen – det lovar väldigt gott för framtiden. MFF är så pass bra att de andra lagens form inte ska behöva bli avgörande för vad guldet hamnar.

PS Jag gillar Simon Kroons aviga stil och fantastiska löpsteg men inhoppet i går var nog bland det mest misslyckade jag sett. Han tappade bollen i princip varje gång.


About this entry