En vanlig ”gubbväldesdag” på DN-sporten?

Läser en intervju med nyvalda ordföranden för de svenska sportjournalisterna Jenny Modin. Hon tycker, i Idrottens affärer, att det råder ”gubbvälde” på sportredaktionerna, att det är alltför få kvinnliga sportjournalister. Hon vill ha in fler, framförallt på chefspositioner.

 

Plockar upp min pappersmorgontidning, DN:s riksupplaga, för att undersöka påståendet om ”gubbvälde”.

 

Tre sidor nyhetsmaterial, plus en knapp halvsida notiser, en halvsida V75-hästar och en knappt halvsida resultat.

 

Första sidan, en högersida, toppar med ”Få heltidsproffs i bandyn” skriven av sportchefen Martina Fransson. Den saknar illustration och handlar uteslutande om herrspelare men ingenstans nämns det. Det är bandy, underförstått herrbandy.

 

Under en text inför dagens handbollsandskamp mot Island. Bild på de båda manliga träningsoverrollsklädda förbundskaptenerna i halvbild. I TT-texten nämns att det gäller ”herrhandboll” flera gånger.

 

Över övre delen av uppslaget skriver Lisa Grimlund om ”Favorit i repris ska ta Lars Nelson till VM” och så en halvsidestor bild på en tävlande skidåkare, i helbild. Under skriver Grimlund ”Halfvarsson tvåa efter Northug” och en liten halvbild på svensken som gratuleras av en annan svensk. På undre halvans högermarginal – en halv spalt av de fem varje sida består av – återfinns TT-texten: ”Ny fjärdeplats för Emma Wikén”. Den är en överlång notis.

 

På sidan bredvid, undre halvan: ”DN följer Johan Olsson mot VM. – Johanna Esk: SM avgör om Johan Olsson kommer köra VM”. Och så en halvbild på Olsson i hjälm, t-shirt och en stav.

 

Av notiserna handlar en om en manlig tennisspelare, en om en manlig ishockeyspelare, en om en manlig fotbollsspelare, en om herrarnas diskade stafettlag i skidskytte och så under siffrorna 1+1 en liten TT-notis om ”Orienteringens världsetta fortsätter dominera. Tove Alexandersson…”.

 

Alla presenterade skribenter är män, alla fyra bilderna är halv eller helbilder på män, alla texter utom den i särklass minsta handlar om män. Alla fem notiserna utom en handlar om män. Och så hästexperten, som har en liten krönika, han heter Berit Axelsson.

 

Det här är inte i första hand avsett som kritik mot DN-sporten. Det är en enda enskild dag, kanske hade man otur med sporterna, nyheterna, med bemanningen och valet av illustrationer. Och i tider med neddragningar, krav på ökad snabbhet e t c kan kanske en del övrigt förklaras. Till exempel förmodar jag att webbtidningen, både vad gäller material, illustrationer och genussammansättning, ser ganska annorlunda ut. Samtidigt råkade det vara morgonen när jag läste intervjun med Jenny Modin. Jenny jobbar för övrigt på SVT-sporten som väl i princip aldrig haft några neddragningar. De enda förändringarna där de senaste 25 åren är väl att de förlorat sändningsrättigheterna till alla de stora och populära lagidrotterna och satsar allt på i jämförelsevis marginella sporter som skidsport, hästsport, handboll och friidrott. Sporter där dessutom genusfrågan inte är speciellt aktuell.

 

Det enda jag vill visa är att gubbväldet inom sportjournalistiken kan se väldigt olika ut!

Ps Alla nämnda sportjournalister heter egentligen något annat. Namnen är fingerade eftersom jag inte vill utpeka någon enskild journalist. 🙂

Pss För att genusbalasera bloggen återkommer jag inom kort med en text om ”gummväldet” inom vissa av RF:s specialförbund.

 

 

 

 

 


About this entry