”Vi i Falun” del 1 / Public Service-sporten säljer sig

”Nu när vi här i Falun har så fina…”

Så börjar ”radiosportens expertkommentator” sitt utspel i Radiosporten. Det handlar om att ”de fantastiska anläggningarna” borde utnyttjas mer ofta för Skid-VM. Visst, men vilka är ”vi i Falun”? Mig veterligen bor Torgny Mogren kvar i det där trevliga röda trähuset Åsarna. Borde inte en expertkommentator vara objektiv istället för att identifera sig så hårt med det han är satt att vara expert på?

Har de senaste veckorna ännu inte hört Falun-VM ifrågasättas med ett enda ord. Är det vad som menas med Radiosportens av regeringen fastlagda uppgift att vara objektiv och kritiskt granska?

Det har gott så långt att man öppet skiter i objektiviteten, skiter  i sitt journalistiska uppdrag, och i sin yrkesetik. Nu är inte radion ensam i den här oreserverade hyllningskören med starka nationalistiska inslag. Ser Sportnytt i SVT och de har tre puffar i den cirka 15 minuter långa sändningen: okritisk bevakning av dagens händelser i Falun, okritisk bevakning av en svensk fiaskodag i alpina VM och ett sammandrag av Trollhättan -IFK Göteborg i Svenska Cupen. Behöver jag säga att alla tre evenemangen tidigare på dagen sänts i SVT? Behöver jag tala om att idrottsvärlden den här lördagen innehöll fler tävlingar som kanske hade intresserat tittarna?  Eller är det helt enkelt så att SVT numera uppfattar sin uppgift som att endast bevaka de evenemang som man sänder i den egna kanalerna?

Ps För att förtydliga är det inte Torgny personligen jag kritiserar. Det är en trevlig och gästfri före detta skidåkare och skidledare. Det är Radiosporten och Public service-sporten som är ansvariga men de har uppbarligen helt glömt bort vad ”vi” betalar dem för!

 


About this entry