Vem fan spelar ”utvecklande fotboll”?

Efter en katastrofal och ganska orättvis säsongsinledning (bland annat gav man bort Bajenmatchen) ställdes nye oerfarne tränaren Poya Asbaghi inför ett ultimatum – överge din nya ”possesion-fotboll” och övergå till den gamla cyniska Blåvittfotbollen, eller avgå?

 

Poya valde Starhe-stuket och har nu tre rätt orättvisa segrar.  Är de då plötsligt jättebra? Varför kan ingen av de där självutnämnda svenska fotbollsexperterna upptäcka hur Blåvitt ändrat taktiken? Numera har de ju till och med statistik för att upptäcka det deras fotbollsögon inte ser. Det Blåvitt spelat de senaste matcherna är absolut inte ”utvecklande fotboll” utan snarare gammal underutvecklad fotboll som fungerar i taktiskt handikappade ligor som allsvenskan. Ja, den fungerar också i EPL, naturligtvis.

 

Blåvitt spelar i experternas ögon 3-4-3 men utgångspositionerna är snarare 5-3-1-1. Man har minst en wingback, en falsk nia och en eller två dedikerade, defensiva ”anfallare” på topp. Framförallt har man seriens bäste målvakt.

 

Både Omarsson och Engvall är två av seriens mest springande spelare. De kutar som fan hela tiden och stör alla uppspel. Allra effektivast är de naturligtvis mot ett lag som vill spela upp bollen med en trebackslinje istället för att slå långt – som Hammarby. De understöds av en rad cyniska, tabbiga men funktionella spelare som Sebbe Eriksson och den övriga trebackslinjen som samtliga tillhör seriens mest osympatiska spelare.

 

I princip spelar Blåvitt helt och hållet på snabbaomställningar eller högst tillfälligt högt pressspel.  Sett till individuell teknik är man på allsvensk nedflyttningsplats men man leder troligtvis överlägset serien vad gäller löpmeter.

 

Hur ska då Norrköping ta poäng eller rent av vinna? Jo för att man är lika bra på omställningsspel som Blåvitt. Dessutom kanske vi får se den här nya tekniska finessen signerad Jens med att komprimera innermittfältet och skapa ytor på dels kanterna och dels bakom Blåvitts stabbiga trebackslinje. Något som faktiskt är väldigt ”utvecklande fotboll”.  Klarar Norrköping det så vinner de matchen.


About this entry