Zlatan, ”VM” och valår

Ett splittrat Sverige väljer. Frågorna om att resa eller inte resa handlar båda, indirekt, om Zlatan. Det ena valet är redan avgjort, idag kommer Janne Andersson kungöra att det blir ett VM utan landets främste fotbollsspelare genom tiderna. Båda parterna spelar principfasta och påstår att de inte valde men i efterhand lär det nog komma fram att turerna var både många och motsägelsefulla.

 

Blott ett par experthaverister i media tror att inte Zlatan skulle tillföra något spelmässigt till en forwardsduo bestående av Markus Berg och Ola Toivonen – båda tre, fyra säsonger efter bäst-före-datum. Skillnaden är att ”helyllegrabbarna” Markus och Ola aldrig skulle komma på tanken att kräva särbehandling. Skulle Zlatan göra det 2018? Det lär vi aldrig få veta.

 

Personligen är lika övertygad om att Zlatan hade velat spela VM som att det i så fall hade blivit över förbundskaptenens döda kropp. Eftersom Janne har den här högst tillfälliga hjältestatusen var valet enkelt. Han vill enbart belöna de som med mycket tur och stor vilja tog Sverige till VM. Jannes ledarfilosofi är hämtad från knattefotbollens idé om kollektiv rättvisa och allas lika värde och det är ju fint.

 

Under Hamréns tid tog Zlatan till och med ut laget. Storleken på hans dåtida makt kan endast jämföras med hans långa historia av arrogans. Jag är övertygad om att han accepterat att vara en spelare som alla andra även om han alltid kommer vara Zlatan men frågan om Zlatan vid 36 års ålder konverterat till lagspelare eller inte är egentligen icke frågan om alla lika villkor utan den om allas lika värde. Ifall man kräver det sistnämnda (VM-truppens signum) blir konsekvensen inte enbart att Zlatan stannar hemma utan även att Sverige borde bedriva en humanitär flyktingpolitik. Och Sverige är lika splittrat här. I fall alla människor nu verkligen är lika mycket värda och borde behandlas utifrån det, speciellt de som flyr för sina liv, ska Sverige rimligtvis inte bryta mot FN-stadgarnas regler om asylrätt och flyktingpolitik.

 

Istället flörtar i princip alla partier denna vår med den del av valmanskåren som är SD-vänlig men även anses osedvanligt röstmässigt lättfotad. De som är skeptiska till både Zlatan och invandrare. Speciellt flyktingar eftersom de anses särbehandlas på den stora, välmående gruppens/truppens bekostnad.

 

Zlatan får stanna hemma i Hollywood, flyktingfamiljerna får följa VM från helvetet i Syrien eller Irak och personligen tycker jag att Sverige borde stannat hemma. Detta är inte enbart den äldsta och stabbigaste VM-truppen någonsin utan även den klart sämsta. Jag är i efterhand inte ens imponerad av VM-kvalet för de tursamma hemmamatcherna mot Holland och Frankrike ska enligt expertisen jämföras med oturen i Paris. Fast då ska man komma ihåg att det Sverige inte kunde lyckades Luxembourg med.

 

Mötena mot Italien slutade lyckligt men fotbollsmässigt var de en katastrof. Det är Sverige som borde stanna hemma för vi har faktiskt inte i VM att göra. Inte utan Zlatan.

 

Ps Jag är medveten om att i praktiken skulle ett ”nej till VM” innebära bannlysning, och väldigt allvarliga repressalier från FIFA men fundera själv ifall du tycker att det här landslaget är bland världens allra bästa – eller är det bara ett gäng, ett stort gäng, som kommer göra sitt allra, allra bästa, spela tre hyfsade matcher och få åka hem med en massa pengar för att de var med i ”VM”?

 


About this entry