Vikten av att vara eljest – vem tar över efter Potter?

Hade rykte gällt en annan klubb hade jag varit lite tveksam men det är klart att Graham Potter tar över Swansea och att Ghoddos och Sema följer med. Det är en fullträff för hela trion att komma till en klubb under de omständigheterna. Dessutom en klubb som ordförande Daniel har ytterst bra och personliga kontakter med sedan tio år tillbaka.

 

Frågan är istället – vem tar över öFK efter en sådan karismatisk tränare som Potter. Eller vem tar över klubben för engelsmannens sätt att arbeta, coacha och synas bidrog starkt till klubbens identitet. Här finns pengar, en mycket annorlunda utmaning och flera duktiga spelare men även ett krav på att arbeta ungefär som Potter, ungefär som Östersunds FK:s profil, ungefär som…  … vem fan är eljest?

 

Jag använde begreppet i ÖFK:boken och nu börjar det äntligen synas även på läktarna, bland Falkarna på bortaplan. Potter var eljest, klubben och hela Jämtland är eljest och vilken fotbollstränare kan göra en trovärdig imitation, eller ens tillfullo förstå vikten av att vara eljest?

 

I det här fallet innebär det att du arbetar med en trupp som representerar många olika fotbollskulturer. En trupp med offensiv prägel men som nu förlorar sina två i särklass bästa spelare. Och som dessutom behöver en målgörare och boxspelare.

 

Den ganske unge tränaren finns säkert i Sverige nånstans men jag är inte säker på att han kommer upptäckas. Få tränare i Sverige vågar vara så egensinniga att de sticker ut. Alexander Axén är det men jag tror han är alltför gammal och alltför mycket 4-4-2. Samtidigt har klubben genom sina internationella framgångar blivit en lockelse för den tränare som är modig nog att chansa. Och pengar finns. ÖFK har chansen att till Sverige locka en lovande tränare av en kaliber ingen annan klubb skulle klara. Inte ens Malmö eftersom ingen vill bli tränare i en klubb där tränaren inte har handlingsfrihet utan indirekt styrs av sportchef och spelarna.

 

Portugisiska tränaren är på modet nu – välutbildade, unga, äregiriga och med ett offensivt, tekniskt präglad fotbollstänk. Det är väl i stort sätt bara klimatet emot?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


About this entry