Bästa VM-fotbollsguiden?

Jag är inte överspeciellt nostalgisk, jag tycker att mediokra hyllningstexter till enskilda semistjärnor är urtråkiga. Är det en enda människa som symboliserar landets ambitioner vad gäller Fotbolls-VM så är det möjligtvis förbundskaptenen och hans idéer. Basta.

 

Därför blev jag besviken på min älskade Offside och dess ”164-sidiga VM-special”. Det är symptomatiskt för 2018 att ordet ”fotboll” inte nämns på omslaget utan det är en massa pseudosaker som landets enda riktiga fotbollsmagasin säljer sig på. Omslagsbilden med fyra spelare från vår VM-grupp motsvaras av tre ynka sidor. Tre, av 164…

 

Istället ord och begrepp som antas locka tillfälliga läsare som ”operation”, ”fiender”, ”attack”, ”danskjävel”, ”maskoten” och ”musiken”. I stället för fotboll satsar man på VM som livsstil och supporterflörtar febrilt. Tycker det är billigt och dåligt, alltför mycket ”kvällstidning 2005” över ett magasin som borde ha bättre självförtroende och ett bäst-före-datum långt efter att VM avslutas.

 

Den bästa texten handlar om en gammal ryss som aldrig riktigt integrerades  under 30 år i den svenska fotbollens undervegetation, tätt följt av reportaget om LA Galaxy och den fotbollskultur Zlatan nu lever i. Faktum är att jag knappt tog mig igenom den välskrivna men intetsägande 18-sidiga intervjun med den diplomatiske ”Sebbe” Larsson. Säger han över huvud taget något vi inte visste eller förstod? Satsningen på ”32 VM-karaktärer” är just sånt staplande av skrönor som jag ogillar allra mest med fotbollsjournalistik. Den säger absolut ”nada” om nåt med VM men är sånt man kan underhålla polarna med att rekapitulera tillsammans med några bärs och en stor VM-skärm.

 

Offside ska självfallet inte göra som dagens ”kvällstidningsbiblar” och satsa på 750 namn och fakta och sånt – för mig är Offside och dess format ett magasin att läsa och återvända till, texter för seriöst fotbollsintresserade – inte ”skrönebyggande” och annat fotbollskulturellt ”quick fix”.

 

Den ”special” jag vill ha handlar huvudsakligen om det som skulle göra varje VM-match intressant: hur de olika lagen spelar, vilken taktik använder de, hur bondar den nuvarande förbundskaptens taktik i ett fotbollskulturellt, historiskt perspektiv? Varför är just de i VM, nyckelspelare, trolig måstematch, best case scenario, worst case plus framtid och ev. konflikter som kommer blomma upp beroende på resultat?

 

Ungefär de frågorna skulle jag vilja ha svar på vad gäller varje land. The Guardian gjorde ett riktigt bra försök förra VM, det jag sett hittills har inte varit lika bra. Vi får se vad Sportbladet och Expressen har att bjuda på i veckan.

 

Kom gärna med tips på guider och texter, oavsett språk, om taktik och annorlunda VM-specialer.

 

Under alla omständigheter bestämde jag mig att skriva en egen VM-special om det enda lag jag behärskar, har tyvärr släppt lite fokus på både Danmark och Spanien men ska börja läsa in mig lite. Så senast i morgon, på Nationaldagen, kommer texten jag själv velat läsa i t ex Offside: den definitiva VM-fotbollsguiden, om Sverige.


About this entry