”Masken i en munfull tequila”: vinnarna, överraskningarna, påståendena och frågorna inför VM

Bläddrar i Expressens VM-bilaga och frågar mig följande:

 

1.Kan nåt annat land än dessa tre vinna VM: Belgien, Tyskland och Brasilien?

 

2.De positiva överraskningarna måste väl vara:  Marocko, Serbien och England.

 

3.De negativa överraskningarna måste bli: Spanien, Frankrike och förstås Sverige.

 

4.Är inte Spanien föråldrat och överskattat. Frankrike har kanske de allra bästa spelarna men sämsta förbundskaptenen. Sverige har ett lag med” kändiscred” i nivå med Panama, och är ungefär lika offensiva. Tror inte Sverige gör mål i de två första matcherna och blir sedan tvunget att vinna mot Mexiko. Sverige riskerar bli masken i tequila.

 

Bläddrar vidare och finner massor av fel och konstigheter vilket inte är så märkligt med tanke på de 226 sidorna. Fast mycket av tyckandet är tendensiöst och okunnigt.  Eller nationalistisk färgat:

 

  1. Är folkölsforwards som Berg och Toivonen verkligen ett ”giftigt anfallspar”? De är ett par, sant men knappat anfallare och absolut inte giftiga. Däremot lojala offensiva mittfältare med stor arbetsyta. 6. Är Kiese Thelin en ”fullgod ersättare”? Har Kiese Thelin gjort en enda bra landskamp, någonsin? Är han ”teknisk”, är det ett utmärkande drag när man nu jämför honom med alla andra spelare i VM?

 

7.Varför är inte Pogba värd fem getingar?

 

8.Varför får inte Courtois högsta betyg?

 

9.Islands Magnuasson är stor duktig vänsterback med fin frisparksfot i Bristol City, hur blev han mittback?

 

  1. Varför man inte tror att Anders Christansen som är ordinarie i Chelsea inte ska få spela i VM?

 

Varje gång man haussar spelare tack vare deras ”poängsnitt” i ligan kan man räkna med att experten inte har koll.

 

  1. Är Leipzig ett ”topplag”?

 

  1. Är Kevlor Navas en bättre målvakt än Kasper Schmeichel som enligt Expressen håller samma mediokra klass som Olsen och Rysslands alltid ångestdrypande Akifejev? Vilka spektakulära misstag kommer världens sämsta nerver att underhålla oss med den här mästerskapet? Jag vill inte var hånfull men det är ju bara så, Akifejev schabblar.

 

13.Är verkligen både Fabianski och Juves reservmålvakt bättre än Schmeichel. Jag tycker danken är topp sju i världen.

 

Med andra ord konstaterar jag att framförallt betygsättningen av målvakt är upprörande okunnig. I mina ögon. Och när vi ändå är inte på Expressens danskförakt. Tidningens experter säger sig inte förstå varför man skall heja på ett grannland i fall Sverige åker ur så tidigt som befaras.

 

14.Varför får Sergi Ramos och Varanne högsta betyg men Pique och Umtiti blott näst högsta?

 

15.Varför tillhör nästan alla islänningar bättre klubbar och troligtvis har högre löner än svenskarna men som landslag rankas betydligt lägre än blågult?

 

16.Macherano, är han verkligen fortfarande en nyckelspelare i Argentinas försvar?

 

17.Är det inte absurt att ge Otamendi näst högsta betyg?

 

18: En mätt, trött och i brant utförsbacke befinnande sig Christiano Ronaldo – är han verkligen VM:s störste stjärna?

 

19.Vad syftar Emil Forsberg på när han tror att ”alla är rädda för oss nu”?

 

20.Fruktöl är starkt! Tyskland är överlägset på ena sidan- finalmotståndaren avgörs i kvarten Brasilien-Belgien. Borde inte Belgien vara ett bra spel med tanke på hunger, erfarenhet, individuell kvalité och den lagmoral som landet saknar men laget besitter? Kommer valloner och flamländare kramas och kindpussas mellan fruktölssupandet ifall man vinner? Själv kommer jag som vanligt tillbringa finaldagen i Berlin. Hoppas innerligt på en brassefri final. Tyskland-Belgien hade varit häftigt! Alternativet är England i stället för Tyskland eftersom jag spelar fotboll tidigare på dagen med en massa författare från just England, Tyskland och Polen. Gillar inte Polen.

 

21.Vad tycker du?


About this entry