Dessa biblar VM behöver – Sportbladet på KO redan på sid tre

IMG_0603Jag är svag för pappersguider – i alla sammanhang men speciellt när det gäller fotboll och serier eller mästerskap. Du kan smussla med dem överallt, behandla dem underbart illa: vika, märka och sätta stora frågetecken med en gammaldags penna medan glassen smälter i den. Älskar det!

 

Det är ett sätt att kontrollera nerverna och förväntningarna, kunskapsladda så att upplevelsen av VM-matcherna blir så mycket bättre. Allra helst ska man ha sett laget tidigare och läst på så man kan urskilja de olika spelarna bara med en blick, utan att se nummer. Jag välkomnar alltid  heltokiga frisyrer och färgglada skor. Då är det mycket lättare att betygsätta prestationer och förstå taktik och ambitioner. Jag kommer till och med reaktivera både TV-en som har en nästan dubbelt så stor skärm som min dator och ett spelkonto – ingen av dessa har varit på sedan 2016 men nu är det fan dags.

 

Sportbladet är 10 kronor billigare och 2 sidor tjockare. Expressens grafik är renare, snyggare och mer överskådlig men där är också många ganska upprörande fel och en nationalistisk flört som jag har svårt med – även på Nationaldagen. Till och med Wilbachers inledande krönika är en ren supporterflört, han tippar så klart även Sverige som gruppsegrare. Så Wilbachers trovärdighet stannar i guiden – han går tyvärr bort som referenspunkt, redan tio dagar före VM. I samma anda placerar Expressen Grupp F först och sedan följer de andra grupperna. Pinsamt.

 

Sportbladet har inte sex luftiga sidor om varje lag utan endast två men i stort är det samma info, plus då getingens generösa luft. Sportbladet är rörigare och inte lika lättöverskådliga men ger mycket mer har fler. Det är större och längre texter – till och med en väldigt öppenhjärtlig där Emil Forsberg viker ut sig med Roffe, 5,  han och tjejens Golden Retriever. Som gammal husdjursreporter, och hundcoach, ler jag i hjärtat när människor inte knusslar med sin kärlek offentligt. Jämför gärna med Offsides reportage hemma hos Sebbe Larsson som innehåller en väldigt lång inledande berättelse som ska förmedla känslan av att fotbollsspelaren är rik – så istället för en summa på kontot eller en detalj som pekar på lyx och rikedom kommer en lång beskrivning av en taxiresa till den påstått exklusiva lägenheten men i övrigt är anemiskt tom på detaljer, känslor och privatliv över huvud taget. Det är lite tragiskt när Offside inte kan anstränga sig lite mer utan blir krossade på sin egen hemmaplan av en kvällstidning både vad gäller textkvalité och närvarokänsla. Dessutom grymt roligt rep med hunden, framförallt bildmässigt men det är skönt att i ett rep även frossa i ordlekar, och känslor. Plus då mat-temat. Det är rena familjetidningskonceptet från 1980-talet men det funkar utmärkt.

 

Omslaget är rena knockoutsegern. Sportbladet har också en del semiknäpp kuriosa och diagram som jag gillar. Framförallt har de fler och bättre och ärligare experter. När Expressen i total enighet tror på Sverige tippar hälften att blågult inte går vidare. Plus en målvaktsbedömning som jag finner nästan helt korrekt.

 

Lär få återkomma till ämnet när man kan börja stämma av alla tips och förutsägelser.

 

 

 

 

 

 


About this entry