VM-genrep utan värde

Mycket talar för att Sverige åker till VM med en väldigt defensiv taktik. Janne Andersson är medveten om att han inte har några offensiva spelare av tillräcklig kvalité och kommer därför spela som Italien gjorde förr i tiden, som Danmark och Grekland haft stora framgångar med i EM och som tog Holland till ett silver och ett brons i VM: cynisk, destruktiv ”deppfotboll” med korta avbrott för en hög press som är tänkt att överraska motståndarna. Tror jag.

 

Problemen är dock många: Sverige är inte i närheten av det spelarmaterial ovanstående lag hade. Sverige har inte heller de omställningsspelare de här lagen förfogade över och som möjliggjorde en hållfast defensiv med andningshål. Jag tror tyvärr det blir en fortsättning på EM 2016 och Hanréns försök att hålla 0-0 och sedan skapa en målchans, kanske till och med ett avslut på mål.

 

Å andra sidan har Janne Andersson kanske inget val, Sverige har väldigt få framgångsrika fotbollsspelare idag mätt i klubbtillhörighet och internationell status. Förbundskaptenen hade kunnat chansa på unga, individuellt skickliga, offensiva spelare som Sema, Hamad med flera men valde istället de ofrivilligt defensiva (och blonda) som varit med från början.

 

Nu är det sista träningsmatchen och det är förmodligen startelvan vi får se mot Peru. Peru ska se ut som Mexiko men Peru liknar inte alls Mexiko, och än mindre Sydkorea. Vi kommer idag få en matchbild som mer påminner om kvalmatcher mot Luxembourg och anonyma gamla Sovjetrepubliker där Sverige var överlägsna än VM-lika matcher. Sverige kommer föra matchen, ha mycket bollinnehav, ibland pressa högt men inte träna på det som blir avgörande i VM – defensiven.  Och absolut inte riskera några fler Guidetti.

 

Jag tror att Sverige för att tysta kritikerna kommer satsa på att göra ett mål och inte släppa in något. Alla kommer säga ”skönt”  samtidigt som alla är medvetna om att allt annat än ett målkalas är kris och kransar. Det är inte omöjligt att man lyckas spela 1-0 men det är ett resultat som inte säger nåt om lagets öde i Ryssland.

 

Istället borde man ha accepterat arbetsbeskrivningen och fokuserat på det som blir det avgörande i Ryssland – att göra mål tack vare hög press eller omställningar. Man borde i dag mött ett land som är bättre och mer aggressiva än Peru.


About this entry