Tack FIFA för Jonas Eriksson

Det bästa med SVT:s VM-studio är ännu varme världsdomaren Jonas Eriksson. Jag har intervjuat nypensionerade Jonas från scen så jag visste att han hade ”scennärvaro” men så här bra, det överraskar ändå mig lite. Orsaken till succén är även VAR – den hatälskade funktion som betyder att domaren inte behöver ta några domslut på några tiondelar utan kan granska i efterhand, och få rekommendationer.

 

I går hade vi fem VM-straffar och bud på ett par till. I två fall var domaren så övertygad om att det inte var straff att han fick tvingas ut och kolla på TV – för det är han som alltid tar det definitiva beslutet – oavsett vad domarna i granskningsrummet säger.

 

Vi hade två, tre situationer som hade blivit straff om laget i fråga inte fått straff ganska nyligen och som nu i den nya VAR-tiden innebär att domaren får rekommendationen att titta men vägrar. Sedan har vi livtaget på Mandzukic som det aldrig blåsts för ifall de inte var först och syntes bäst – fasanfull orutin av försvararen och mästerlig straff av Modric – den bästa i går.

 

Jonas analyser och klargöranden är guld värda – tänk ifall Daniel Nannskog skulle reda ut hur domarna tänker och hur systemet fungerar, Nannskog som inte ens brytt sig om att på ett halvår lära sig uttala spelarnas namn rätt.  Förmodligen har SVT här något som världens alla andra TV-bolag avundas dem. SVT borde klippa ihop Jonas analyser och sälja klippen till berörda länder.

 

En annan synergieffekt av VAR är att dåliga domare blir bättre. Den afrikanske domare som dömde Peru-Danmark gjorde rätt många mindre fel men ändrade de sig efter fem, tio sekunder. Det blev lite märkligt men det blev rättvisa och det är det viktigaste. Dubbel-Anders menade att det var assisterande som gett huvuddomaren råden men jag är övertygad om att det var VAR-granskarna som styrde upp de grövsta tokigheterna.

 

Det hindrade inte domaren från att först släppa det våldsamma och höga knäet som gav Kvist en spricka i revbenen och sedan varna bland annat Yussuf Poulsen för något som knappt ens var frispark. Men det kan jag köpa så länge de avgörande händelserna får en rättvis behandling.

 

VAR gör VM bättre


About this entry