Ännu en riggad match?

Protesterna mot straffen var få, man behövde inte ens använda VAR den här gången…

Colombia var rankade sjua, åtta i hela turneringen med massor av stjärnor från de största europeiska klubbarna. Japan är ett av de allra sämsta. I jämförelse med stjärnorna var de elva gropar i en övergiven grusplan, nattetid. En japansk vinst gav över 6 gånger insatsen men hur skulle Colombia överhuvudtaget kunna förlora? Jo, så här gjorde de (130 sekunders youtube-sammandrag) :

 

De började med att placera tre av sina största stjärnor och målskyttar på bänken. Sedan lyckades inte Davisson Sánchez – den store stjärnförsvararen i engelska Tottenham – vinna en man-mot-man-duell mot en betydligt mindre Osako. Trots stort försprång. Alla som ser EPL vet att Sanchez visserligen är ung men både stark och snabb. När man nu ser hans klumpiga och långsamma rörelser, hur man oförklarligt håller på att snubbla och en kort stund tar tag om livet på Osaka (som om han för ett ögonblick sökte frilägesutvisning) förstår jag ingenting. Varför sprang han inte rakt på bollen eller höll undan sin man? Varför använder han inte sin helt överlägsna fysisk, så som han gör i EPL?

 

Ännu märkligare är de två andra försvararnas ointresse. Carlos Sánchez, 32-årig defensiv mittfältare i Espanyol (utlånad från Fiorentina), löper inte max förrän Osako kommer in i straffområdet. Han springer halvfort medan japanen håller på att få frilägen. Varför man inte bryr sig förstår jag inte. Förstår inte heller de lagkamrater som inte maxlöper tillbaka till egen box efter lite drygt två minuter. Den ende som verkligen maxar är vänsterbacken (nr 17). Jämför hans fart och de andra så förstår ni att de absolut inte springer sitt snabbaste. Deras ointresse gör att de fem colombianer som är före ”andra japan” vid omställningens början inte tar returen. Och sedan hoppar alltså Carlos Sánchez upp och tar bollen med en hands som absolut inte kan vara tydligare än den är – han ber om straff och utvisning. Om man spelat professionell fotboll på högsta nivå i 13 år – varför gör man så här efter lite drygt två minuter i en VM-premiär?

 

Detta på en boll som troligen gått över ribban för den stiger alltför snabbt och är alltför hård för att sjunka från elva meter. Men Sánchez tog inga chanser. Jag tror att ålder är avgörande här, inte erfarenheten utan att Sánchez ålder och värde. Han spelade bara en tredjedel av Barcelonaklubbens matcher. De ville inte behålla honom och kontraktet med Fiorentina går ut i månadsskiftet. Troligtvis flyttar han tillbaka till Colombia efter 13 säsonger i Europa och vad ska han ta med sig hem, hur ser pensionssparandet och karriärvägarna ut?

 

En ”quick pensions-fix” vore naturligtvis att rigga förutsättningarna för ett resultat. Samtidigt är det så mycket annat som är konstigt i den här matchen. Ospina lägger sig alldeles toktidigt på straffen. Han går redan innan straffskytten börjat pendla. Tränaren Pékerman bytte ut sina för dagen bästa spelare och SVT:s Markus Johannesson påpekade flera gånger angående bytena att ”jag förstår verkligen ingenting”.

 

Vad som ytterligare talar för att Colombia faktiskt inte gjorde sitt allra bästa är att de endast sprang 92 km. Man kan annars få för sig att ett lag med en man mindre som vill ta poäng rimligtvis borde springa relativt mer än vanligt, per spelare, inte mindre. Men Colombia hade behövt ha ytterligare TVÅ OCH EN HALV SPELARE på plan för att komma upp i de kilometertal som t ex Ryssland ligger på. Japan som fördrev eftermiddagen med att i huvudsak rulla boll vid mittlinjen rörde sig faktiskt mer än de inte så värst vilt, kämpande, krigande motståndarna…

 

Å andra sidan. Varför skulle en så fin, ärlig och hedersam turnering höjd över alla misstankar, organiserad av de helt transparanta, heltids-demokratiska och totalt korruptionslösa FIFA och Ryssland drabbas av något som liknar fusk och manipulation? Nej, riggade match må vara vanligt i svensk ungdomsfotboll och i lägre herrdivisioner men det skulle naturligt aldrig kunna ske i ett VM. Blotta tanken är ju hädisk…


About this entry