Nyheterna första VM-veckan

Har något revolutionerande presenterats och skolats in framför våra VM-tindrande ögon? De sensationella nyheterna har varit få. Den största verkar vara Neymars frisyr.

 

Den första omgången gav många straffar, eftersom domarna av respekt för FIFA alltid frågade VAR om råd. Nu börjar domarna i allt högre utsträckning strunta i VAR och straffarna blir färre. Tyvärr har man inte använt VAR för att stävja klungbrottningen vid fasta situationer, speciellt hörnor. De värsta exemplen kommer från de sämsta lagen, som Panama, Japan e t c och jag tror helt enkelt FIFA tycker det är OK eftersom de ändå förlorar.

 

Den taktiska innovationen presenterade Mexiko genom att ställa upp tre man vid mittlinjen vid defensiva hörnor. Spännande och effektivt som helt tog tyskarna på sängen.

 

Endast de riktigt dåliga lagen försöker spela 4-4-2. Samtidigt, siffrorna markerar utgångsposition utan boll, spelar många lag med låg backlinje och 5-4-1 när de försvarar en ledning. Typ Portugal. Det är väl det tradigaste med detta VM hittills – att lag försvarar så lågt att det blir väldigt lite öppet spel på de den tredjedel av planen och utgör mitten. Att vara mittfältare i VM 2018 är ganska tradigt.

 

Det finns undantag. Senegal var underbara i sina omställningar, speciellt min idol Mané och jag gillade även vänsterbacken Sabaly. De sprang och förutom alla mål på fasta situationer så är det väl den mest anmärkningsvärda uppgraderingen i världsfotbollen – att vissa lag springer väldigt mycket och vinner på det.

 

Bäst på det är Ryssland men även Egypten, England och Schweiz har löpt mycket. Med mycket menas över en mil per utespelare. En målvakt rör sig cirka 3-4 km så när de resterande tio springer i genomsnitt 11 kilometer så springer man MYCKET.  Resultatet är ett snabbare spel, snabbare omställningar, färre men effektivare passningar för det finns alltid flera alternativ. Dels återerövrar man bollen tidigare. Dels kan man utnyttja omställningarna bättre eftersom fler spelare deltar i dem.

 

Mål då? Jag tippade få mål, första omgången bjöd på många men andra omgången har hittills varit så målfattig som jag misstänkte. Och jag tror det fortsätter så – med fruktansvärt många och tråkiga 1-0-segrar. Det enda kommande målkalaset, på pappret, är Tyskland utklassning av Sverige…

 

 

 

 


About this entry