”Unser Uwe” och hans underliga namn

Är Uwe Rösler ett bra namn? Som MFF-tränare?

 

De första svaren får vi på lördag då allsvenskan gör comeback så fram till dess funderar jag på vem han är och varför? Jag fick äntligen hans självbiografi i går och där heter han Uwe Rosler.

 

Kanske finns en förklaring i boken men faktum är att hela hans släkt även de har förändrats till ”Rosler”. Den ende med ”ö” är agenten Wolfgang Vöge som i förordet tackas. Hur skall ni tolka det?  Varför har han antagit en prickfri författaridentitet?

 

Med fog kan man misstänka att det lilla engelska förlaget trodde att fler Brexitbor skulle köpa boken om inte namnet såg utländskt ut. Eller spelade och coachade han verkligen i England som ”Uwe Rosler”?  Som ett artistnamn på en skuldbtyngd tysk? Fast hur kan man gå med på att ge ut en självbiografi med ens namn felstavat?

 

Säger detta något om Uwe? Är det tecken på en bristande, ”ödelagd” självkänsla som gör att man är beredd att dagtinga med allt för att nå resultat – till och med sitt eget namn och stolthet. Det känns nästan lite schizofrent det där med att vara en nolla i England och prickad i övriga Världen.

 

Ps ”Unser Uwe” var smeknamnet på Uwe Seeler, tunnhårig liten knubb center för Hamburg och för Tyskland i VM-turneringarna 1958-70. Det är han som gör det famösa målet på Gordon Banks 1970 genom att nicka med bakhuvudet.


About this entry