Rättvis final

Det blir en bra final, kanske inte så glimrande rent spelmässigt för finaler är framförallt den sista match som måste vinnas, inte en uppvisning, ingen förnedring utan final. Säg final, det räcker. Och så slipper jag England.

 

Jag är lycklig över att det lilla landet med så stort bollsinne är med. Det är de värda, jag ser helst att de vinner. ”De” vinner för som Hanna Marklund sa: det är den största fotbollhändelsen i hela Kroatiens liv” Vi har lätt att identifiera fotboll med ett liv, en kort, förmänskligad period. Och jag har just nu lättare att älska kroater än fransmän. De har vunnit så mycket, det relativt fattiga Kroatien har i princip enbart en enda stor seger: sin frihet och oberoende, för drygt 25 år sedan.

 

 

Jag har hört uttrycket ”den gyllende generationen” 38 000 gånger den här sommaren men det glänser inte alltid. Danmark var bättre än Kroatien i åttondelen. Världens sämsta straff genom tiderna hjälpte dem till semin och efter en timme såg de ut som ett slaget lag i går. Hade Harry Kane bekymrat sig mer om att göra mål än att falla enkelt och få frisparkar hade England spelet final. Vilket jag hade funnit väldigt besvärande. Klarar inte av engelsk nationalism, deras koloniala inställning till alla folk och människor som inte är engelska och delar deras värderingar. Alla folkmord denna nationalism genomfört, alla förtryck och förnedring som de är skyldiga till under flera århundranden. Jag har väldigt svårt att hylla de känslorna, de är helt enkelt avskyvärda.

 

Annars gillar jag det här laget engelska landslaget och tippade att de skulle komma långt. Jag älskar snabba spelare med bra attityd som Steerling och Rushford. Jag älskar att de flesta av dem alltid står upp (med undantag av Ali, Kane, Young och Maguire vars verkligen usla straff-filmning är med på fembästalistan). Jag gillar Pickford även om han var betydligt mer mänsklig i går än tidigare i turneringen. Han har lite fel position på båda målen (fast Subacic position på frisparken är helt oförklarlig – det är en bra frispark men står han rätt tar han den nio av tio gånger.

 

Frankrike. Jag trodde att Deschamps skulle ”fucka upp det” igen som han gjorde i EM. Kanske har han fått en annan roll i det här mästerskapet och några andra sköter de avgörande momenten som taktik och matchcoachning lite i skymundan för jag tror inte man går från dålig till genial mellan EM och VM. Frankrike har haft turneringens bästa trupp vid sidan om brassarna. Jag hoppas på Kroatien men gråter inte ifall Frankrike vinner men framförallt hoppas jag att matchen avgörs på det finaste sätt som finns: straffar!


About this entry