VM-modets för- och nackdelar

En framåt, en i röven. En seger och en förlust – det är Belgiens VM-facit vid främre ytan på hörnor. Fagners axel på Kompanys nickskarv styrde in Belgiens ledningsmål i kvarten. I går avgjorde Umtiti semin mot Belgien genom en nästan exakt likadan nickskarv, på samma ställe.

 

Modet att stanna med tre spelare vid mittlinjen på hörnor mot sig har fördelar mot lag som är sämre på huvudet och har få nickspcialister. Frankrike har många bra huvudspelare och med färre spelare i boxen blir det också svårare att försvara i zon. Alltså än viktigare att man är ännu tuffare i markeringarna. Tony Alderweireld tappade helt bort Umtiti och Fellani hann inte dit för han har en nästan dubbelt så stor yta att täcka nu med färre försvarare. Det var också en konsekvens av att Belgiens ”utgrupperade” försvar vid hörna. Jag menar inte att Hazard och kompani hade matchat Umtitti i huvudspelet men det hade skapat ett mycket svårare anlopp/ansats och allmänt trängre i straffområdet vilket vanligtvis gynnar försvararna.

 

Målet avgjorde matchen resultatmässigt. Spelmässigt avgjordes den av att Frankrike började försvara verkligt djupt för att stoppa Eden Hazard. Det är den andra taktiska nyheten – att även de allra bästa och spelskickliga lagen ibland backar hem och försvarar oerhört lågt för att sedan ställa om blixtsnabbt. Ju lägre du försvarar, ju högre upp går mittbackarna och desto större blir ytorna. Vi pratar maxlöpningar på 75-80 meter nu.

 

Dels de minskade ytorna för en av VM:s absolut bästa spelare, dels att Lukaku inte riktigt kom rätt. Samtidigt minns jag en bild då Lukaku är först på ett inlägg rakt framför mål  och Varanne ovanligtvis bara tvåa. Då lägger Varanne båda armarna om Lukaku och drar i honom med full kraft – du kan se Varannes kraftiga biceps vid tröjkanten och de hindrar eller åtminstone begränsar belgarens möjligheter att röra sig. Den väldige Lukaku kommer fel till bollen och styr den från ett perfekt läge strax utanför. Hade inte Varannes omfamning stört Lukaku hade det blivit mål men Lukaku är så kraftig att jag tror att domarna omedvetet blåser få frisparkar och straffar för honom.

 

Egentligen är det en väldigt tydlig straff men du blåser inte en sådan straff, i en semi i VM. Mot världens kanske bäste försvarare för närvarande.  Du föreslår det inte ens till VAR-rummet och kräver granskning för du vet att den är alltför kontroversiell. Varanne kan alltså göra en sådan och komma undan. Det tror jag även Tony Alderweireld hade gjort i fall han var mer erfaren av annorlunda hörnsituationer och grabbat tag i Umtiti så där alldeles lagom för att hindra och störa hans anlopp/ansats. DÄR avgjordes semifinalen Belgien-Frankrike.

Jag hade sett fram emot belgisk öl på söndag och vill helst undvika engelskt.


About this entry