Den rättslöse målvakten

Moses Ogbo gör mål på Sixten Mohlin. Man kan säga en del om Dalkurds sätt att försvara och vägra markera men det är framförallt stämplingen som borde ventileras.

En av säsongens absolut grövsta allsvenska överfall ägde rum i matchen Dalkurd-Sirius. Bortalagets anfallare Moses Ogbo kastade sig fram med båda sulorna mot en motståndare. Att gå in med båda benen så här är en garanterad direkt utvisning och troligtvis längre avstängning som påföljd men domaren Kasper Sjöberg tänkte inte så. Han valde att fria. Kasper Sjöberg dömde mål.

 

Förmodligen resonerar domare Sjöberg att det var ju ingen motståndares ben i vägen utan Moses Ogbo träffade ju bara en målvakt, en målvaktmänniskas, Dalkurdmålvakten Sixtens Mohlins händer, ben och kropp. Jag skriver ”människa” för målvakter är också människor och jag förstår inte vad skillnaden är mellan att stämpla en målvakt på händer och ansikte och en utespelare på underbenen. Om någonting borde det väl vara ett större regelbrott att stämpla mot överkroppen eftersom vi har regler som förbjuder hög spark men inte låg spark. Så en stämpling mot överkropp borde bestraffas strängare. Ändå blåser Kasper Sjöberg mål.

 

 

Så här skriver TT: ”Det målet kom i 28:e minuten och bara tre minuter senare ökade Moses Ogbu på till 2–0 när han kastade fram fötterna mot Mohlins fötter på en hörna och tryckte in bollen förbi Mohlin.”

 

Sanning är att Mohlin är närmast bollen men blev försiktig när han såg att Moses Ogbo slängde sig fram med båda sulorna. Annars hade han slängt sig och hållit bollen. Nu tvekade han inför ett motlägg mellan hans händer och all den kraft som ligger bakom Moses Ogbos skruvdubbar. En överlevnadsreflex!

 

Jag har svårt att förstå logiken i Sjöbergs beslut. Varför är det OK att skada en målvakt men inte en utespelare? Speciellt som det numera alltid är resultatet och inte intentionen som ska behövas och straffas. Jag tror inte Moses Ogbos intention var att skada Mohlin men han hade utan tvekan gjort det om Mohlin utnyttjat sin rätt att vara först på bollen.

 

Nu träffar han ändå Mohlins – inte lik hårt och livsfarligt men han går ändå med sulorna rakt in i kroppen på den lätt böjda, tillstående, avvaktande målvaktskroppen.

”Man har ansvar för sin kropp”, säger TV-experterna när någon får en armbåga likt högt eller en motståndare träffas av en utslängd arm. En viftande hand träffar och motståndaren sjunker ihop och det blir gult – en ofta upprepad incident i VM. Men att gå inte med båda sulorna som Moses gör – det är nästan en förhistorisk förseelse som gav så många röda att det nästan är utdött.

 

Direkt efter målet vänder sig Moses Ogbo om för att se ifall Sjöberg för han är fullt medveten om vad han gjort. Sixten Mohlin verkar närmat chockad och paralyserad och Dalkurdspelarnas agerande, de som annars är så pigga på att protestera, beskrivs av TV-kommentatorn som ”spridda protester”. Spridda protester – jag tycker de till och med borde lämnat plan i protest mot hur besinningslöst våld premieras i herrallsvenskan. Men domare Kasper Sjöberg dömer mål.


About this entry