Vilken jävla hemmaborg?

Ett av den svenska fotbollsvärldens allra mest löjliga uttryck är ”hemmaborg”. Det är självupptagna supportrar tillsammans med mediala marknadskrafter som vill få det att framstå som att man tillsammans utgör något slags stolt och ointagbart. När en journalist använder begreppet ”hemmaborg” vet man instinktivt att hen är i osedvanligt fjäskande desperat behov efter lokal suppporterläsare.

 

En borg var något man låste in sig i när överlägsna motståndare kom på besök. Där satt man sedan och kurade medan man väntade och hoppades på att förråden skulle ta slut på den andra sidan först. Under tiden en lång, sömnig, meningslös belägring genomfördes. Tänk färg som torkar, akvariefiskar i TV-rutan, svält, törst hemmaborg…  …hemmaborg är catenaccio, som medeltida livsstil.

 

Det är denna mentala överlägsenheten som dessa fotbollssupportrar vill anspela på. När dessutom MFF-are gör det är skrattframkallande eftersom jag var gång associerar till Helsingborg – även om just Kärnan mer är ett slags litet bevakningstorn i Olympiaklubbens klubbemblem.

 

Så kan MFF förlora ikväll när man inte förlorat några av de fåtal andra viktiga Europacupkvalmatcher man spelat hemma, på den nya arenan. Oavsett vad den nu heter för tillfället…?

 

Det är en inte helt oimponerande svit av kvalmatcher mot ickesvenskt motstånd som inte förlorats. Och de supportrar med årskort som verkligen dyker upp och verkligen stöttar laget annat än med pengar ska inte undervärderas men hur imponerande är det att Dalkurd tog poäng i ”hemmaborgen” i våras? Eller att årets träskkandidat Blåvitt intog den och vann på 90 minuter? ”Hemmaborgen” var kanske inte så försvarsstark under de senaste årens storförluster mot Sundsvall och Östersund. För att inte nämna alla förluster mot Häcken, Elfsborg, Norrköping med flera. Hur stark var hemmaborgen när PSG kom på besök och vann i underkant, med 5-0…

 

Cluj, som många redan verkar tycka är utslagna och förnedrade, är faktiskt bättre borta i CL än hemma (deras supportrar är säkert också stolta över sin rumänska motsvarighet till tresidig, öppen ”hemmaborg”). På bortaplan, i CL har de besegrat såväl Roma som Manchester United vilket kanske t o m en ”hemmaborgare” kan tycka är OK. Basel och Braga är inte heller några dåliga skalper, på bortaplan.

 

Cluj har bytt tränare. DET ger alltid effekt i början. Vid förra mötet protesterade också en del spelare mot förre tränaren så räkna med en helt annan attityd än i förra matchen. Jag tror helt enkelt att hur mycket Uwe än försöker så känner ett par MFF-arna lite väl mycket hybris i kväll. Och det kan straffa sig. Jag tror vi får se ett helt annat Cjluj ikväll, i ”himmaborgen”. 1-1 efter förlängning är helt OK för mig.


About this entry