Ghoddos sköna debut

En snygg lobbnick från 13 meter på långt vänsterinlägg – Saman Ghoddos fick en perfekt debut. Han kom ofta i djupled, som andra vågen från Norden, och så även vid målet i 59:e minuten som betydde 2-0 och slut på matchen.

 

Hans nya hemmaplanen ser ut som en plastlåda du förvarar mat i kylskåpet i ( och cirka 10 000 fotbollsåskådare) och de har fula helvit dress men vi har tur, Viaplay, Ghoddos och jag.  Jag var på väg att lämna kanalen som bara har EPL men så går Ghoddos till min franska favostad Amiens och Viaplay visar fransk fotboll, med fransk kommentator. Så det blir ett måste, speciellt i det nordfranska derbyliknande mötet mot Reims –champagnens huvudstad som jag också har en ganska blöt och charmig gammal historia med.

 

Naturligtvis har jag besökt båda klubbarnas hemmaplan men det här var på 1980-talet och Amiens var en klubb på nedre halvan av tvåan vars arena hade löparbanor och små läktare. Reims hade kvar sin gamla förfallna stadion sedan storhetstiden på 1950-talet. Där låg det en cykelvelodrom mellan plan och läktare och betongläktarna höll på att vittra sönder. Men båda städerna har gamla jättelika katedraler från 1100-talet som absolut är värda en omväg – ifall man åker och kollar in Saman på hemmaplan. Och katedralen, och Jules Vernemuseet i samma stad.

 

Nu är det alltså Saman Ghoddos debut, han bär nummer 7 och spelar ensam på topp ända till Reims får en röd direkt-utvisning efter en mycket, mycket ful fällning – kastar sig in bakifrån och träffar stödjebenets skenben. En VAR-utvisning, domaren friade först.

 

Efter utvisningen är det nästan enbart spel mot gästernas mål och Ghoddos inte längre ensam. Men han spelar enkelt, ett tillslag, passar hela tiden bollen och utmanar inte. Och lägger högerhörnor.

 

Man kan tänka sig att hemmalaget med 1-0-ledning och en man mer skulle gå in för att göra 2-0 och stänga matchen efter halvtid men istället försöker Ghoddos nya lagkamrater första minuterna att klacka, lyfta bollen slå svåra pass. Sällan sett så många bolltapp från ett lag som är elva mot tio. Så kommer då 2-0 och fem minuter senare byts han ut till stående applåder. Då har Reims lagt av, det blir enkelt 3-0 i 68:e efter inlägg från Emil Krafth och sedan spelar båda lagen av matchen. Fast Amiens gör lite tursamt 4-0 i 74.e… och det slutar 4-1.

 

Blir nog bra det här, bara lagkamraterna lär sig spelare lite enklare.


About this entry