När ljuger Zlatan nästa gång?

”– Det var roligt medan de pågick, för jag höll det lite levande, men mitt svar från första samtalet var nej. Det var inte intressant, avslöjar Zlatan.”

Han hade alltså aldrig en tanke på att spela VM, Zlatan. Han tyckte bara det var kul att lura svenska fotbollssupportrar, de som delvis varit med att betala hans karriär. Han säger det i en intervju med den kände fotbollsexperten Jan Gradvall i TV4 Play.

Nej det var lögn – Gradvall är nöjesjournalist och jag tror inte han för ett ögonblick funderade på den självklara etiska och journalistiska följdfrågan: i fall du ljög då vad säger att du talar sanning nu?

Zlatan har de senaste månaderna sjunkit allt lägre i min aktning. Det är en sak att anse sig stå över allt och alla, en annan att håna sina supportrar och beundrare för att de var så naiva och dumma att de för ett ögonblick trodde att han, den store Zlatan skulle spela fotbolls-VM. Att han över huvudtaget berättar det här finner jag nästan helt oförklarligt – vad har att vinna på det? Hans beteende verkar ju bara korkat eller så hårt drabbat av rubrikkåthet att han är beredd att säga vad fan som helst.

Samtidigt tror jag att med facit i hand är Zlatan djupt ångerfull. Här hade han chansen att för första och sista gången i karriären få uppleva lite riktigt massmedial uppståndelse, den som bara VM kan skapa, och han fetmissade. Jag tror också det är en anledning till att han nu distanserar sig till den stora, historia, svenska sommarglädjen – Zlatan missade festen, han satt kvar i sitt lilla amerikanska omklädningsrum medan Sverige och övriga världen festade och det kan han inte komma över och det kan han inte förlåta sig själv. Så Zlatan gör som han brukar göra i stället för att vara självkritisk – han hånar andra.

 


About this entry