Oavgjort är bara en av alla dessa himmelsblå bortförklaringar

Oavgjort spelar man i kval, i grupper förlorar man eller vinner. Det är en anledning till att jag tror MFF får väldigt, väldigt svårt att ta sig vidare i Europa League.

 

Om vi ser till Champions Leagues gruppspel så är inte ens de utspelade bortalagen nöjda med oavgjort. De förlorar som Liverpool eller vinner som Man United men de spelar inte oavgjort. Utom i nödfall… J Jag hade velat att MFF satsade allt på att vinna den här matchen i 90 minuter eftersom det var enda chansen att ta sig vidare, Tror jag.  Det är en förmildrande omständighet att kryssa mot konkurrenter men man kan inte tappa fyra mot sämsta laget. Då går man aldrig vidare.

 

Bortförklaringarna om att planen gynnar norrmän hur fan den än är köper jag inte heller. I Norge var den alltför snabb, i dag var den alltför långsam. Det är ju snarare så att MFF inte anpassar sitt spel efter underlaget utan slår passningar som om det alltid var juli månad på Stadion. Eller att de vägrar anpassa sig till kassa mattor vid bortamatcher av underlagsmoraliska skäl….

 

Jag gillar norrmännen. De är underlägsna på många sätt men kompenserar det med att spela ryskt: kämpar, har ”grejt ” attityd, utnyttjar fasta maximalt, stänger ytor genom att löpa hela jävla tiden. Precis som Ryssland gjorde i VM – de sprang drygt en mil längre än motståndarna gjorde och tog sig till kvartsfinal. Sarpsborg har tagit fem överraskande poäng i Europa League med exakt samma instrument.  Det viktigaste är dock attityden. I Europamatcherna i år har jag sett ett räddhågset och fegt MFF inleda i princip varje match likadant. Både i CL-kvalet och nu i EL – motståndarna har alltid haft mer energi, bättre attityd och mer intensitet. Varför?  I jämförelse spelar MFF en ”laid-back-boll” där de pressas in i eget straffområde och blir så oroliga att de bara slår bort bollen. Som första tio i kväll – det var ju pinsamt. Igen. Varför?

 

Jag har ingen annan förklaring än att det är något som tränaren borde fixa eftersom det upprepas gång på gång på gång. Och Uwe  är uppenbarligen oförmögen att göra det.  Det där med hemmaborg och hur bra MFF är på Stadion – hur syntes det första tio?

 

Var MFF överraskade av hur norrmännen spelade och i så fall  – varför? De har spelet exakt likadant i varje matchinledning.

 

Så vad var bra? Jo den snabba kvitteringen. Fattar inte att man bara inte fortsatte med amma höga intensitet och malde sönder och samma Sarpsborg. Nu var det som om man trodde att jo, vi kvitterade då vinner vi också.

 

Vad var mer bra? När Erik Larsson spelar på ett tillslag. Speciellt när MFF vänder bollen och slår den bakom motståndarnas yttre back, där Larsson kommer farande. Då går det snabbt och då gör MFF mål. Men MFF spelar alldeles för sällan med ett tillslag och osjälviska löpningar som kanske innebär att du bara får bollen vart sjunde, åttonde löpning.

 

Så det är vad jag vill se i de två återstående El-matcherna. Bättre attityd redan från avspark och fler löpningar utan boll så att bollen kan förflyttas snabbare.

 


About this entry