Den grovt överskattade engelska ligan ( och Pontus Kåmarks eventuella heder)

Nu har jag sett fyra av de så kallade engelska topplagen och förstår fortfarande inte hypen. Ok, jag somnade under andra halvlek av Chelsea – Man City men det var helt logiskt efter att det i första halvlek varit spel mot ett mål. Hade Man City haft en riktigt målskytt hade de gjort minst tre. Nu fick t ex Rasheed Sterling avsluten och då vet man av erfarenheten att det blir snedträffar och orena tillslag som sällan rullar i mål men som alltid kan studsa på ett ben och ställa målvakten (vanligtvis studsar den på Sterlings egna ben…). Chelsea var inte lika ineffektiva men bristen på riktiga anfallare av hög internationell klass är påfallande. Ett mål av en defensiv mittfältare och ett av en fuskande mittback.

Jag tycker det är ganska fantastiskt att kvartetten Kåmark, Niva, ”Henke” och Åslund trots att de sett nickmålet 12-15 gånger inte lägger märke till att David Luiz lägger hela vänsterarmen om John Stones och trycker ned honom. Klart att man vinner nickdueller då men borde inte alla de här fyra så kallade experterna upptäcka en så klar foul? Åtminstone kommentera den?

Men det skulle förstås förstöra dramaturgin, den heliga dramaturgin. Efter att Kåmark i halvtid hyllat Man Citys första halvlek tycker han efter matchen att första halvlek ”kunde gått lite hur som helst”. Skapar den sortens efterhandsanalyser någon respekt och trovärdighet utanför Viasat Fotbolls kontrollrum?

Själv ser jag Chelsea tappa bollen på egen planhalva tio, tolv gånger i första. När de faktiskt lyckas spela sig ur pressen och komma över mittlinjen för en gångs skull så jublar hemmapubliken. Chelsea är troligtvis lika dåliga den här kvällen som de var när de förlorade mot Wolves i onsdags men har nu turen att motståndarna är totalt målimpotenta. Inte oväntat hyllar Kåmark efter matchen Chelseas förmåga att spela sig ur pressen, säger att han inte sett något lag göra det bättre och nämner inte alla farliga bolltappen. Ursäkta Pontus men det här var fullkomligt absurt. Antingen förstår du inte fotboll över huvudtaget eller så sitter du och ljuger medvetet för att följa kanalens dramaturgi. Det är väl kanske därför du hankat dig fram här, för att du alltid är beredd att fabricera en analys till det vinnande lagets fördel oavsett hur fel och falsk den än är.

Man United–Arsenal har jag skrivit om tidigare men den präglades främst av uselt försvarsspel och grova, individuella misstag. Arsenal hade dock lite bättre forwards – som ändå inte gjorde mål. Jag har svårt att anamma den där hallelujastämningen som målas upp bland Viasat-experterna. Det är faktiskt rätt medioker, genant upphaussad fotboll.

Ps Har sett även sett Spurs mot Liverpool, Inter-Spurs och Röda Stjärnan-Liverpool. Tycker inte de matcherna gjort det mer angeläget att se andra engelska fotbollslag än Man City. Guardiolas grabbar har en bra målvakt, ett mycket bra och högt presspel, bra rörlighet och många passningar på ett tillslag plus det faktum att en rad spelare, utom Fernandinho, är bra med boll. Men de har ju ingen genuin boxspelare, ingen målskytt med garantier. Vinna den här halvbra ligan kan man nog göra ändå men för att lyckas internationellt måste man ha en målskytt.


About this entry