”We only hate Manc” – om dagens fotbollskaos och kapitalism

Nu smäller det. På benen, på planen och ur 50 000 redan ansträngda strupar på Anfield. Rivaliteten mellan Liverpool och Manchester United ägnas ett intressant men relativt kort kapitel i Björn Melins bra men lite ojämna supporterbok om hemmalaget. Varför The Koop glatt sjunger om isiga landningsbanor i München och bortasupportrarna kontrar med att Liverpool har en självbild som eviga ”offer” för allt möjligt, gödd av kanalen, Heysel och Hillsborough. Kanalen? Ja vi kommer till den senare, först Fotbollskanalen där Peter Hyllman har en extremt lång och utmärkt krönika om ungefär samma sak och varför Liverpool inte kan annat än vinna idag. Där finns också en länk till youtube-kanalen och den 87 minuter (plus tillägg) långa BBC-dokumentären om degraderingen 1974: ”Too good to go down”. Bara sex år efter Europacupsegern. Filmen inleds med min engelske favo John Cooper Clarke – en standup-poet i yppersta världsklass.

Orsaken till rivaliteten är knappat klubbarna och spelarna utan supportrarna, och kapitalismen. Klubbarna har aldrig varit riktigt framgångsrika samtidigt. När den ena varit som bäst har alltid den andra haft sina allra sämsta säsonger. Som 1974. En gång, berättar Melin, var Liverpool en svinrik hamnstad, i huvudsak beroende på all importerad bomull som skulle till spinnerierna i Manchester. Sedan byggde Manchester en egen, 58 kilometer lång, kanal som innebar att Liverpool ganska snabbt förföll i fattigdom. Medan Manchester blev allt rikare. Kanalen byggdes 1894, hatet har bara växt sedan dess.

Själv har jag lite svårt med mina sympatier klockan 17:00 i eftermiddag. Jag beundrar båda lagens managers för deras kunskaper men gillar människan Klopp lika mycket som jag föraktar Mourinho. Man United (”not better, just arrogant”) skrev jag mycket om under Van Gaals dagar. Då när svenska sportjournalister unisont älskade Van Gaal och inte genomskådade bluffen. Man United är fortfarande så arroganta att de inte sparkar tränare och därför kan säkert Mourinho förlora även i idag utan att sitta löst. En normalklubb hade dock skaffat en ny managers för länge sedan, så dåliga är United för närvarande, bara sex år efter att Alex Ferguson lämnade. Men i fall Mourinho försvinner är det inte troligt att Paul Pogba går till Barcelona i sommar. Då blir han ju det som det nya Mourinobefriande laget ska byggas kring. Så ju bättre det går för Mourinho utan Pogba ju större chans att världens näst bäste spelare är Azulgrana till hösten. Och det är ju egentligen det enda viktiga med den här matchen.


About this entry