Förnedrad av CMore

CMore lär göra storförluster år efter år och jag finner inte det överraskande. Det finns säkert mycket som även är bra med CMores fotbollssändningar men ingen kommunikation är bättre än sin sämsta länk och CMore har emellanåt en förfärande låg lägstanivå. Både vad gäller kommentatorer, experter och analytiker i studion.

Jag kommer in i cupmatchen Östersund–Sirius efter en minut eller så. Fram till matchminut 16 lyckas kommentatorn tala om att ÖFK inte kan gå vidare sex gånger. Det är inte exakt samma ordalydelse varje gång men ändå. Efter det lugnar han ned sig och berättar det bara fyra gånger till i halvleken. För säkerhetsskull drar han det ett par gånger även i andra fast fokus verkar ligga på matchen i Halmstad, som om vi som ser ÖFK leda 2-0 verkligen bryr oss. Han säger flera gånger mitt i halvlekarna ”den här matchen mellan Östersund och Sirius i svenska cupen”, och fler gånger lägger han till ”som vi just nu ser på” eller ”som ni säkert redan vet” för att sedan dra nån gammal information för tionde gången.

Jag tänker först att det är väl någon lokal journalist som tvingats hoppa in, en utan fotbollskunskap men troligtvis med radiovana för han pratar om allting utom själva spelet och förstår sällan varför eller hur. Han identifierar spelare efter numren på ryggen, visar de inte ryggen pratar han om något annat än namn.

Men eftersom han aldrig verka se, än mindre förstå, vad som sker utanför TV-bilden inser jag snart att han inte är på plats. Han sitter någon annan stans och refererar och att då plocka in någon så illa lämpad för uppgiften är rätt förnedrande, för oss tittare alltså. Det är ett nytt slags ”förnedrings-TV”.

Jag ska inte rada upp exempel på hans okunnighet men jag undrar hur CMore resonerar och vilken respekt de har för sina kunder.


About this entry