Ajax förebilden?

Efter första mötet tänkte jag skriva om Ajaxs spelsätt som en förebild för MFF. Sedan sa MFF:s nye ordförande att Ajax kan vara deras benchmark. Klubbmässigt. Tror det senare är ett stort misstag. Förutsättningarna är milsvida.

Amsterdam är nästan lika stort som Stockholm, med en enda klubb i en enda sport. Ajax har en arena för 52 000, de har en akademi som tillhör de bästa i världen vilket gör att de när de får fram en stor talang kan sälja honom till storklubbarna – inte först tvingas sälja honom till relativa småhandlare som FC Köpenhamn vilka sedan säljer vidare med fet förtjänst. Ajax säljer i år en eller två spelare var och en för MFF:s dubbla omsättning, det vill säga sammanlagt 1,5 miljarder.

När MFF får fram en stor talang som Svanberg försvinner han på tok för tidigt till en bottenklubb i Italien. Jag tycker det är genant. Dagens MFF består av fyra, fem gamla överåriga spelare som ÄR laget, utöver dem tre, fyra av mycket hög allsvensk klass men i princip inga riktiga talanger över huvud taget. Inte ens av Svanbergs klass. Den ende som inte är alltför gammal och verkligen har klass är Bachirou. MFF behöver fem, sex andra på Bachirous nivå för att lyfta från en evig Euro-League tillvaro på låg nivå.

MFF:s stora problem är dock att man ibland tar besinningslösa beslut – som att göra Allan Kuhn till huvudtränare – hur tänkte man där? Kan man fotboll var det uppenbart att han inte var rätt man – jag skrev det första dagen och jag skrev det dagen då de vann allsvenskan, trots Kuhn. Eller att lägga stora pengar på till exempel Bonke och Binaku – spelare som inte är i närheten av en startplats, inte ens i cupen. Så länge MFF gör många sådana misstag kommer man aldrig att vara bättre rankade än runt 70:e plats i Europa. Dåliga beslut påverkar dessutom hela klubben flera säsonger efteråt. Som att ifall MFF valt en annan tränare än en meritlös medelålders dansk konbärare kanske man kunnat spela i EL eller CL, behållit Olsen och sålt honom direkt till Roma. Behållit Svanberg, låtit honom mogna, spela i A-landslaget och sälja honom till en klubb bland topp 8 i Italien, typ.

I bakgrunden finns också de många märkliga, ljusskygga affärerna med agenten som i princip bara sälja usla spelare till MFF för gigantiska överpriser. Varför fortsätter MFF göra affärer med honom, vilken sorts hållhake har han egentligen på föreningen eller de inblandade i MFF?

Ifall Ordförande Pålsson verkligen menar allvar med snacket om Ajax så måste myglet och bristen på professionalitet vara högsta prio. Utan att rensa ut det mögliga och ruttna i MFF:s organisation är hans ord eller hans person inte trovärdig.Jag förstår att det inte går på en försäsong men jag hoppas på att ett par namn lämnar föreningen under våren. Oavsett vilka de är. De har uppenbarligen satt andra saker före MFF:s bästa. Det är oacceptabelt.

Däremot kan MFF med fördel använda Ajax spelstil som benchmark. Det kräver dock spelare med högre ambitioner än många av de nuvarande. Hemma mot Madrid pressade Ajax oerhört högt och hade med lite tur tagit ledningen med 2, 3-0. Det var fantastiskt att se deras löpvillighet och hängivenhet – hur de verkligen trodde på möjligheten. Lite samma känsla som de första 90 sekunderna hemma mot Chelsea. Det Ajax hade fullkomligt krossat Chelsea i Malmö.

Jag tillhör de som tycker att årets upplaga av Chelsea är den sämsta på många år. Kanske kan de kämpa till sig enskilda segrar genom en cynisk defensiv men tvingas de anfalla är de inte bättre än ett medelmåttligt EPL-lag. Me det finns en uppenbar likhet med MFF – köpet av en halvbra målvakt för rekordpris är något väldigt, väldigt suspekt. Kepas egentliga värde var ju ungefär på Robin-nivå, ja lite högre. Cirka 150-200 miljoner. Varför då betala 750 miljoner? Det är märkligt. Kanske kan Fotboll-Leaks eller utredningar om tvättade ryska miljarder i Swedbank och andra europeiska banker ge oss ett svar.

Vilket för tankarna till Spurs och framförallt Man United. Gång ser jag norrmannens lag spelas ut och ändå vinna eller rädda oavgjort. Jag vet inte i hur många matcher de är obesegrade men de är ju bara lyckosamma i England. Imorgon åker de ut så det sjunger om det. Ja, De Gea kan rädda dem – är han på humör (vilket han inte var mot S-hampton) kan han rädda dem alla dagar i veckan. Men Ole Gunnar har i min bok inte visat något spelmässigt med laget som gör honom till kandidat för den vakanta managerposten. Nada förutom resultaten och den turen tar slut en dag.

Såg Harry Kane fuska till sig en ny straff mot Arsenal i helgen. Tycker han övertagit Luis Suarez roll som värste filmaren i toppfotbollen. I fall han går på bollen och den inte är perfekt så drar och sliter han i markeraren som precis innan denne tappar balansen själv slänger sig och försvaren hamnar ovanpå. Väldigt effektivt, speciellt i VM men han fortsätter filma och i England är han så älskad att man köper han filmningar. Han är ju ändå Harry… …deras ”lad”.

Så tre engelska klubbar som jag önskar långt dit pepparn växer i kväll och så lilla tappra Ajax som måste spela likadant som för två veckor sedan men vars chanser ändå är små mot ett revanschlystet Madrid. CL är deras enda chans att vinna en titel, det lär Ajax få lida för. Men chansen finns – i fall de får första målet.


About this entry